Hlavní obsah

Jaký jste rodič podle typu osobnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak přistupují jednotlivé typy osobnosti k výchově? A proč tomu tak je?

Článek

Melancholik

Melancholikova výchova zahrnuje striktní dodržování řádu, pravidel, pořádku. Vše musí šlapat jako hodinky. Melancholik jako rodič je na své děti velmi náročný, protože z jeho pohledu je to potřeba: kdyby děti neměly žádný řád, tak by zvlčely.

Melancholik je spíše kariérista než rodič, který s dětmi tráví čas 24/7, takže jeho styl výchovy je, že nastolí řád a pravidla a pak už jen dohlíží na to, jestli jsou dodržována.

Cholerik

Cholerik má od svých dětí velká očekávaní. V podstatě čeká, že sotva, co se dítě narodí, tak už bude schopné se o sebe postarat, a pokud tomu tak není, pak je cholerik zklamaný a má dojem, že své dítě musí kontrolovat na každém kroku a říkat mu, co má dělat, protože jeho dítě by si bez něj nebylo schopné poradit. Cholerici pak své děti řídí, i když jsou už dávno dospělé, a budou se je snažit řídit, dokud je jejich dítě nepřesvědčí, že je schopné vše zvládnout samo.

Cholerici se rádi chlubí úspěchy svých dětí, ale pokud vidí, že dítě od souseda je šikovnější, chytřejší nebo talentovanější, pak má cholerik své vlastní dítě za neschopné. Je mnohem snazší cholerika zklamat, než ho přesvědčit, že je důvod, aby na vás byl hrdý.

Flegmatik

Flegmatik výchovu nijak zvlášť nehrotí. On spíše o své děti pečuje, aby měly vše, po čem jejich srdce touží. Flegmatici mají tendenci své děti rozmazlovat. Nemají totiž rádi hádky, rozepře, nebo už jen to, když má někdo špatnou náladu.

Na své děti jsou obzvláště hrdí, a aby byli hrdými rodiči, tak jim k tomu stačí už jen to, že ty děti prostě jen jsou.

Sangvinik

Sangvinici milují děti, rádi si s nimi hrají a věnují jim spousty času. Sangvinici ale nejsou rodiče, oni se snaží být se svými dětmi kamarádi. Od sangvinika neočekávejte, že bude děti vychovávat. On vám je spíše pohlídá a bude si s nimi hrát.

I sangvinik sám umí být jako dítě a pokud jeho dítě dostane nápad, že se chce celý den válet v pyžamu a ke snídani chce zmrzlinu, tak nejen, že sangvinik mu to přání splní, ale ještě se k němu i přidá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám