Hlavní obsah
Psychologie

Typy osobnosti a jejich postoj k úklidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý typ osobnosti se k úklidu staví jinak, protože pro každého z nich je důležité něco jiného.

Článek

Cholerik

Cholerici vnímají úklid jako žrout času. Raději si někomu zaplatí, než aby museli uklízet oni sami. Nebo to nechávají na partnerovi. Připadá jim to zbytečné, jelikož úklid nevydrží na věčné časy. Oni potřebují vidět výsledky a ty výsledky musí být trvalé, jinak jsou zbytečné. Pro cholerika je důležitější kariéra než domácnost. Cholerici mají totiž ze všech typů osobnosti nejblíže našlápnuto k workoholismu. Úklid vnímají jako něco podřadného.

Sangvinik

Pro sangvinika je úklid nuda a je na něj příliš zdlouhavý. Kdyby měl svůj čas trávit úklidem, tak by mu utekly všechny zážitky a nic by z toho života pak neměl. Sangvinici se rádi baví a rádi svůj čas tráví mezi lidmi. Potřebují svůj život prožít naplno a ne ho jen přežívat. Sangvinici se nikdy nezastaví a vždy musí být ve středu dění. Úklid pro ně není žádné vzrušení.

Melancholik

Melancholik potřebuje, aby vše mělo svůj řád a pravidla. Jeho domácnost je velmi uspořádaná. Vše má své místo a nikde se nic neválí. I ve skříních má vše uspořádané a nikde nemá v ničem chaos. Ví přesně kde co má a je schopný to najít i poslepu. Nejenže sám takovýto pořádek udržuje, ale vyžaduje to i po druhých. Je v tom zcela nekompromisní.

Flegmatik

Flegmatik by sám kvůli sobě neuklízel, ale pro svou rodinu je schopný všeho. Chce, aby jeho rodina byla spokojená, což znamená, že vám nikdy nebude vyčítat, že necháváte špinavé prádlo na židli (tak jako by to udělal melancholik), ale to prádlo vezme a uklidí ho za vás. Bude se snažit dělat vše, co je v jeho silách, aby jeho rodina byla nadmíru spokojená. Nikdy flegmatikovi nenabízejte úklidovou službu, bylo by to zbytečné. Flegmatik by nejdřív uklidil a teprve potom by si nechal úklidovou službu pustit do domu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám