Hlavní obsah
Psychologie

Typy osobnosti: Kdo je přirozený manipulátor? A kdo manipulaci nerozezná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitý typ osobnosti může být zcela přirozeným manipulátorem, aniž by si vůbec uvědomoval, že manipuluje. Zatímco jiný typ osobnosti nedokáže manipulaci ani rozeznat, natož aby ji dokázal použít…

Článek

Cholerik

Cholerici se rodí se schopností manipulovat. Oni se to nemuseli nikdy učit a mnoho z nich často ani netuší, že manipulovat umí a že to používají. Mnoho z nich bývají nevědomí manipulátoři.

Pokud vám cholerik dá dárek, pak vám ho nedává ze srdce, ale proto, že jednou za to bude něco chtít. Chce si vás tím pouze zavázat, abyste mu kývli, až on bude potřebovat. Proto cholerici neradi dostávají dárky a raději vám řeknou, že nic nechtějí, že mají všeho dost. Cholerik si totiž myslí, že tohle je jediný důvod, proč by někdo dával dárky, a on sám se nikomu zavazovat nechce.

Z čisté manipulace s vámi mohou cholerici i flirtovat, chválit vás, nebo k vám být prostě jen milí. Nic z toho, co dělají nebývá upřímné a od srdce. Vždy za tím něco je.

Cholerici ničemu a nikomu nevěří. Na vše potřebují nevyvratitelný důkaz, jinak je nedokážete přesvědčit o ničem. A ten důkaz často nechtějí od vás, ale od člověka, který na to má kompetenci. Pokud člověk se středoškolským vzděláním bude cholerikovi tvrdit, že existuje nějaká psychika a že lidé mohou trpět depresemi, tak se mu cholerik vysměje. Pokud to ale řekne člověk se třemi tituly, deseti oceněními a s 20letou praxí, tak teprve pak tomu cholerik uvěří. A tím spíš, pokud na to bude existovat hmatatelný důkaz, do té doby to stále může cholerik vnímat jako výmysl.

Manipulace je u choleriků jedna z nejsilnějších stránek a je to jejich přednost. Díky tomu se cholerici snadno dostávají na vysoké pozice. Mohou z nich být i velmi úspěšní podnikatelé.

Cholerik manipuluje, aby dosáhl cíle. Zajímá ho především to, co chce on sám, ne co by chtěli druzí. Cokoliv, co cholerik dělá, tak je pro to, aby tím něčeho dosáhl. Choleriky většinou nezajímá, co si o nich druzí myslí, je zajímá pouze jejich vlastní cíl.

Cholerici ani nebývají dobrými zaměstnanci, i přes to, že mají ze všech typů osobnosti nejblíže k workoholismu. Není to proto, že by se vyhýbali práci, ale proto, že cholerici potřebují o všem rozhodovat sami, vše řídit, a navíc to oni jsou ti, kdo má poslední slovo. Nenechají nikoho, aby jim rozkazoval a říkal, co mají nebo nemají dělat.

Pokud je váš partner či rodič cholerik, pak od něj můžete často slýchat věty jako: „Já to dělám kvůli tobě. Aby ty ses měl/a dobře.“ Zatímco vám v hlavě běží: „Já se tě o to neprosil/a.“

Flegmatik

Možná je vám známo, že flegmatik je přesný opak cholerika. A ono tomu tak skutečně je. Flegmatik nejen, že nedokáže manipulaci rozeznat, on se ji nedokáže ani naučit, natož aby ji byl schopný použít.

Flegmatik manipulaci nerozumí a nechápe ji. Jde to proti všem jeho zásadám, jeho přesvědčením a jeho víře. On nedokáže pochopit ani to, proč by někdo něco takového vůbec dělal, nebo chtěl dělat. Neumí si ani představit, že by takový člověk vůbec mohl existovat.

Bohužel pro něj, právě flegmatici bývají nejčastějšími obětmi manipulátorů. Protože flegmatici vidí v lidech jen to dobré a sami se snaží dělat vše pro to, aby všichni lidé byli šťastní a spokojení. Je zcela nesobecký a pro druhé by se rozdal.

Flegmatik pečuje o všechny, které kolem sebe má, a dělá pro ně první poslední. Dělá to proto, že věří, že takhle by se lidé k sobě chovat měli. Věří, že by si lidé měli pomáhat a měli tady být jeden pro druhého, ať se děje cokoliv.

Vše, co flegmatici dělají, je zcela nesobecké, upřímné a ze srdce. Pro flegmatika jsou lidé kolem něj mnohem důležitější než je on sám. Flegmatik dokáže být šťastný pouze v té chvíli, kdy jsou šťastní všichni kolem něj.

Pokud se flegmatik dostane do rukou cholerika, pak cholerik je cholerik spokojený, protože flegmatik udělá vše, co cholerik chce. Bohužel flegmatik sám spokojený není. On tím trpí, jenže flegmatik má ještě jednu vlastnost, kvůli které se nedokáže cholerikovi ubránit.

Flegmatik totiž nechce vyvolávat problémy, rozepře, hádky… Flegmatik se raději stáhne. Navíc flegmatik nemá dost silnou osobnost, aby se cholerikovi dokázal postavit.

Cholerikovi se dokáže postavit pouze druhý cholerik, nebo melancholik (pro kterého to ale bude velmi obtížné a bude si při tom připadat strašně malý).

Často se stává, že flegmatici bývají ve vztahu s choleriky. V takovém vztahu flegmatik, ať už muž či žena, působí jako by byl pod pantoflem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám