Hlavní obsah
Psychologie

Typy osobnosti: Kdo s kým bývá nejčastěji ve vztahu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které typy osobnosti jdou spolu do vztahu a proč? A jak by to asi vypadalo, kdyby tomu tak nebylo?

Článek

Cholerik x flegmatik

Cholerici si do vztahu nevědomě vybírají flegmatiky. Cholerik je vůdcovský typ, zatímco flegmatik chce, aby všichni kolem něj byli spokojeni. Tedy flegmatik rád udělá vše, co vidí na očích cholerika. A cholerik je rád, že vše funguje tak, jak si to představuje.

Flegmatik s cholerikem se skvěle doplňují. Flegmatici se rádi starají o domácnost a rodinu, zatímco cholerici budují kariéru a už jim tolik času na rodinu nezbývá.

Bohužel toto zároveň bývá důvodem jejich hádek. Flegmatik nechápe, proč je cholerik pořád v práci a myslí si, že cholerik na rodinu kašle a rodina ho nezajímá. Zatímco cholerik nedokáže pochopit, proč flegmatik marní tolik času nesmysly a zbytečnostmi.

Cholerik si myslí, že pro svou rodinu dělá maximum. Tím, že je věčně v práci, tak se snaží svou rodinu zajistit, aby se měla dobře a nestrádala. Má za to, že víc své rodině dát nemůže.

Z pohledu flegmatika peníze nejsou důležité a důležitá je láska a to, že je rodina šťastná a spokojená bez ohledu na to, jak jsou na tom finančně a materiálně.

Melancholik x sangvinik

Melancholik bývá sangvinikem naprosto okouzlen a sangvinik ho neskutečně přitahuje. Melancholik sangvinika obdivuje za to, jak si dokáže život užívat a jak je neustále veselý a vyzařuje neskutečnou energii. Sangvinik je jediný, kdo dokáže melancholika rozesmát.

I sangvinik bývá melancholikem okouzlen. Sangvinik obdivuje melancholikův vnitřní svět a připadá mu, že melancholik je na svůj věk velmi vyzrálý a moudrý. A to i v případě, že je mezi sangvinikem a melancholikem větší věkový rozdíl a sangvinik je v tom vztahu starší.

Melancholik v tomto vztahu je ten, kdo všemu dává řád, pravidla a dbá na to, aby vše fungovalo jak má. Zatímco sangvinikovou rolí v tomto vztahu je vše zlehčovat, ze všeho si dělat legraci a být tady pro zábavu.

Toto zároveň bývá nejčastějším důvodem jejich hádek.

Z pohledu sangvinika to vypadá, jako by se melancholik snažil ze všeho vysát všechnu radost, zábavu a pohodu.

Z pohledu melancholika to vypadá, jako by se sangvinik snažil mařit veškeré melancholikovy snahy.

Melancholici pak často mívají pocit, že jsou v tom vztahu na vše sami a nemohou se na svou drahou polovičku spoléhat. Mají pocit, že mají o jedno dítě navíc.

Pokud v obou případech k těmto hádkám skutečně dochází, pak je to proto, že nepochopili důležitost role, kterou jejich partner zastává. Neuvědomují si, že bez toho by to skutečně fungovat nemohlo. A navíc zapomínají na to, proč se do své drahé polovičky tenkrát zamilovali.

Kdyby byli ve vztahu třeba dva cholerici, jak by to asi vypadalo?

Oba by se zaměřili na kariéru a na rodinu a domácnost by neměl nikdo čas. Nejspíš by neměli ani děti. A navíc jeden druhého by se snažili donutit, aby byl doma. Cholerik nesnese, když jeho drahá polovička vydělává víc než on. Takový vztah by skutečně fungovat nemohl.

Žádná jiná kombinace by nebyla ve vztahu tak úspěšná jako cholerik s flegmatikem a melancholik se sangvinikem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám