Článek
Proč nám mastné řízky vadí? Čím více tuku řízek nasaje, tím hůř se tráví, navíc je jídlo těžší a celkově i méně příznivé pro zdraví. Naštěstí existuje jednoduchý a ověřený způsob, jak přebytečný olej téměř všechen odstranit. A navíc bez ztráty křupavosti.
Voda jako odmašťovač
Podstatou triku je krátké ponoření právě usmaženého řízku do vroucí vody na velmi krátkou dobu, nejlépe jen na vteřinu či dvě. Díky kontaktu s horkou vodou se olej, který je nasátý v obalu, uvolní a vstřebá se do vroucí vody. Výsledkem je řízek výrazně méně mastný, ale protože je stále ještě rozpálený od smažení, voda, která na něm ulpí, se okamžitě vypaří. A řízek tak zůstane krásně křupavý.
Proč to lidé nedělají?
Lidé si myslí, že stačí řízek správně usmažit. Existují tipy a rady, které říkají, že se má řízek smažit na 160 až 170 stupňů Celsia po správnou dobu vzhledem k velikosti a tloušťce řízku. Už tohle má zaručit, že řízek nebude tolik nacucaný olejem. Navíc se velmi často po usmažení používají papírové ubrousky nebo kuchyňské utěrky, které dobře sají přebytečný tuk. To sice na první pohled pomáhá, ale většina oleje stejně zůstává uvnitř obalu řízku. A proto je metoda s vroucí vodou mnohem účinnější. Olej se při ní uvolní i z obalu, aniž by se změnila chuť a křupavost pokrmu. Tento postup tak můžeme použít na jakékoli jídlo smažené v trojobalu, neplatí to tedy jen pro řízek.
Jak přesně postupovat?
Postup je velmi jednoduchý. Řízek připravte standardním způsobem, tak jak jste zvyklí. Tedy naklepat, obalit v klasickém trojobalu, solit nejlépe až po obalení a smažit na zmiňovanou teplotu. Přitom si už ale vedle pánve, na které řízek smažíte, připravte pánev nebo hrnec, ve kterém přivede vodu k varu a necháte ji vařit.
Ihned v momentě, když řízek vyndáváme z pánve, nejlépe vidličkou či kleštěmi, s ním projedeme vroucí vodou. Opravdu stačí jen okamžik. Budete překvapeni, kolik oleje se do vroucí vody uvolní. Pak řízek položíme nejlépe na rošt, aby se z něj snáze vypařila voda a můžeme servírovat.
Pro koho je tento postup určený?
V zásadě může tento postup využít kdokoli. Máte rádi smažené řízky, ale víte, že olej v nich nasáklý není zdravý a přesto si je nedokážete odepřít? Nebo je vám po nich tězko? Pak je tento postup pro vás jak dělaný. Využít tohoto principu ale mohou i ti, kteří jsou ke smaženým jídlům intolerantní.
Čemu se vyhnout?
Platí dvě důležitá pravidla, která když nedodržíte, může se vám stát, že vaše řízky nebudou k jídlu. První z nich je absolutní základ. Voda, do které budete řízky ponořovat, musí být opravdu vroucí. Teplá či horká voda rozhodně nestačí. Takovou vodu by mohl obal snadno nasát a křupavost by byla pryč.
A pak musíte dodržet i to, že ponoření musí být opravdu jen na jednu či dvě vteřinky. Při delším ponoru obal opět začne nasávat vodu a řízky už nebudou takové, jaké by být měly.
Závěrem lze pouze konstatovat, že řízky zkrátka nejsou zdravé jídlo. Bez většiny oleje jsou ale mnohem stravitelnějším a zdravějším pokrmem, než na který jsme byli léta zvyklí.
Zdroje:





