Hlavní obsah
Lidé a společnost

Clash of stars: Panoptikum a zoufalé volání po pozornosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lance Cpl. Paul S. Martinez, Public domain, via Wikimedia Commons

Chris „Taco“ Padilla a Kenny Wyckoff při skutečném zápase MMA

Poslední dobou mi nemohlo uniknout, že se v bulváru objevuje stále více lidí, o kterých jsem v životě neslyšela, ale prezentují se jako světové celebrity. Podívala jsem se tedy na toto panoptikum blíže, abych zjistila, o co tady vlastně jde.

Článek

Nejde vůbec o nic

Na internetu jsem se dočetla, že se jedná o česko-slovenskou organizaci bojových sportů, která se zaměřuje především na „zápasy“ influencerů. Kdo by ještě nevěděl, co je influencer, tedy slovo, ze kterého mám instantně osypky, jedná se o osobu, která se prostřednictvím sociálních sítí snaží ovlivňovat velkou skupinu lidí. Což o to, on to není ve své podstatě špatný nápad, když třeba úspěšný fitness trenér motivuje demotivované tlouštíky shodit pár kilo, bohatá manažerka motivuje ostatní k seberealizaci a úspěchu, nebo mentálně vyrovnaný guru předává ostatním do duše klid a mír. Jenže dnes je influencerem každý, kdo svým výstředním, excentrickým a leckdy absolutně nevhodným chováním upozorňuje na svoji osobu. A jako by nestačilo, že se na tyto kreatury skutečně někdo dívá, povědomí o sobě ještě zvýší právě účastí v nadpisu jmenované soutěži. No řekněte, není to ideálně strávené odpoledne sledovat nakrucujícího se padesátikilového mladíka, za jehož lascivní pózy by se styděla i ta nejlacinější prostitutka, nebo pozorovat dvě ženy, které se z nějakých směšných důvodů rozhádaly natolik, že na sebe matlají kočičí výkaly? Jako třešničku na dortu pak můžete shlédnout „exkluzivní rozhovor“ s vítězi, které obsahují většinou tolik invektiv, že by to vydalo na jednu tlustou knihu. Nevím, jakou přesnou částku berou účastníci za tuto sociální sebevraždu, ale v jednom článku jsem se dočetla sumu přesahující 300 tisíc korun, z jiných neověřených zdrojů dokonce milion.

Proti gustu žádný dišputát

Vzhledem k tomu, že tato soutěž vznikla v roce 2021 a ještě stále existuje, pravděpodobně má dostatečný počet sledujících. Ostatně na tom je nejspíš založený i celý koncept této soutěže – pro popularitu a sledovanost zkrátka cokoliv. Já osobně nic proti bojovým sportům na profesionální úrovni nic nemám, dokonce ani proti přátelským zápasům, kteří nejsou na profesionální úrovni. Tato soutěž mi však přijde jako zoufalé volání o pozornost a sbírka různých individuí, ačkoliv chápu, že pro některé sportovce je to šance získat nějaké peníze a slávu, aby mohli dělat bojové sporty na profesionální a zcela jiné úrovni. Rozhodně se však nedivím tomu, že tuto soutěž odsuzují někteří profesionální MMA (mixed martial arts) sportovci, jelikož ti si asi po zápase nenalepí decimetrové nehty, nenanesou půl kila make-upu a nevynesou hrdě sporé oblečení od Gucciho jen proto, aby dali na odiv své bohatství a výstřednost. O nich totiž může psát tisk i na základě jejich reálných dovedností v bojových sportech. Pro bulvár jsou však bezesporu zajímavější osoby, které ani neví, zda proběhla 2. světová válka.

Bulvár tu byl vždy, ale alespoň v něm byly skutečné celebrity

Bohužel v dnešním světě sociálních sítí, jako je TikTok, Instagram atd. se zdá, že je tzv. celebritou skoro každý. Pro popularitu jsou lidé ochotni se ponižovat, znemožňovat a je jim mnohdy naprosto ukradené, že svým nevkusným a mnohdy i nechutným chováním ovlivňují mladší generace nebo dokonce i děti. Co se týče bulváru, ten tu tak nějak byl vždycky a ruku na srdce, kdo z vás do něj po očku alespoň jednou někdy nenahlédl? Jenže se více psalo o zpěvačkách, hercích či osobnostech, které skutečně něčeho dosáhly.

Zdroj: Autorský článek, Wikipedie, YouTube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz