Hlavní obsah
Názory a úvahy

Peklo o Vánocích: Přeplněné obchody, americké kýče a půjčky na dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Irina Iriser/Pexels

Svátky klidu, míru, konzumu a obžerství se nezadržitelně blíží, a tak začínají obchody praskat ve švech a lidé si půjčují na dárky. Nákupní vozíky přetékají alkoholem a na všech dekoracích se směje ikonická postavička USA. Veselé Vánoce!

Článek

Nákupní šílenství je již v plném proudu

Vánoce jsou za dveřmi a lidé se tak vrhli do nakupování obrovských zásob na tuto pompézní událost. Obchodní domy se proměnily v lunaparky s obrovským množstvím všemožných světýlek, dekorací a hned několik kýčovitých míst pro vytvoření rodinných fotek. Vánoční stromky jsou doslova na každém kroku, což možná někomu ubere nadšení z toho, že bude mít doma svůj vlastní. Ale co už. S výzdobou se předhánějí lidé roky, takže se musely přidat i obchodní řetězce. Škoda však, že místo výzdoby nelze obchody a obchodní centra spíše nafouknout. Množství lidí je totiž leckdy opravdu otravné, jelikož dost nakupujících má tendenci se uprostřed uličky zastavit a začít se spolu bavit. A čím více lidí, tím více těchto nepříjemných překážek při běžném nákupu vzniká. Při letmém pohledu do vozíků začíná být jasné, že tady nejde o klasické nákupy. Nákupní vozíky jsou plné alkoholu, bramborových lupínků, klobásek a různých dalších pochutin. V některých vozících jsou kopce alkoholu zasypané dalším kopcem hraček nebo vánočních dekorací.

Veselé Vánoce vám přeje Santa Claus!

Už jste letos slyšeli písničku „Jingle bells, jingle bells….“? Nebo se z regálu ve vedlejší uličky ozvalo Santovo „Ho ho hó!“? Pokud chodíte do běžných obchodních domů či center, nemine vás kouzlo Vánoc – ovšem těch amerických. Na každém kroku je Santa Claus, zatímco Mikuláše nebo snad Ježíška aby člověk pohledal. Letos jsem zatím nespatřila ani jeden betlém. Samozřejmě neupírám, že i americké symboly Vánoc mají své kouzlo. Sobi jsou roztomilí a ve skleněné kouli mě potěší rozhodně víc než právě buclatý Santa. Ten Santa Claus mi tu ale prostě nesedí a zdá se mi, že je ho každý rok stále více a více. Santa nesmí chybět na vánočním ubruse, na hrnečku, na svetru, na příboru, na talíři, na polštáři, na oblečku pro psa, na psí misce, na obalu na telefon, na náušnicích, na potravinách… Je prostě všude. Jako by nestačilo, že občas někomu visí z okna, což považuji za jednu z nejméně vkusných dekorací Vánoc. Když jsem to kdysi viděla poprvé, měla jsem pocit, že doopravdy někdo visí z okna, což nepovažuji zrovna za harmonickou dekoraci a symbol období klidu.

To se radši zadlužíme, než mít Vánoce bez dárků!

Už několik let apeluji na své příbuzné i kamarády, aby mi nekupovali žádné dárky. Pro mě to totiž pak znamená povinnost vymýšlet, co jim koupit na oplátku, a nakonec to stejně dopadne tak, že každý dostaneme něco, co jsme vůbec nechtěli, nebo dárkové koše v podobné hodnotě, které jsme si prostě mohli koupit sami. Věřím, že Vánoce mohou být krásné i bez dárků, nebo mohou být třeba obohaceny o dárky vlastní výroby, které potěší většinu lidí daleko více. Dárky podle mě patří především dětem, nikoliv dospělým, stejně tak kouzlo Vánoc prožívají právě především děti. Ale naštěstí i chudí rodiče si v dnešní době nemusí zoufat díky solidaritě ostatních na sociálních sítích, kterou jsem v poslední době zaznamenala, a mohou tak dětem opatřit krásné dárky z druhé ruky v podstatě zadarmo nebo za symbolickou cenu. O to více mě fascinuje smutný fakt, že stále existují lidé, kteří si na vánoční dárky půjčují, většinou od společností poskytujících nebankovní půjčku, díky které se polapí do spirály dluhů. Od své kamarádky znám z doslechu případ manželského páru, který prý každoročně neváhá za půjčené peníze velmi bohatě obdarovat nejen své dvě děti, ale také sebe navzájem a o drahou elektroniku pod stromečkem prý není nouze. Předpokládám, že patří k sortě lidí, kteří jsou schopní si půjčit i na exotickou dovolenou, ačkoliv je to uvrhne do finanční pasti a po zbytek roku žijí tzv. z ruky do huby. Z Vánoc se stal poměrně konzumní svátek, kdy lidé často zapomínají na to staré, ale velmi dobré klišé, že Vánoce jsou především svátky klidu a míru.

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz