Hlavní obsah
Názory a úvahy

Záchod, či moderněji foneticky - dabljú sí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Nechápu, proč se této přímo instituci nedostává patřičné publicity a významu.

Článek

Dávám přednost slovu záchod. Jakási zmínka je ve Zvonokosech či ve starém Římě, kde se záchody staly důležitým příjmem císařské pokladny. Zajímá mě původ toho slova. Že by od zacházet, někdy spíše zabíhat? No jo, ale to by byl spíše záběh. Není to ale důležité a nijak to nesnižuje význam této instituce.

Díky moderní architektuře a běžnému standardu je ona místnůstka běžnou součástí našich bytů, ve které trávíme potřebný čas. Snad jen zcela malé děti, stejně jako velmi staré, už také děti, se musí bez té instituce obejít. No máme pemprsky.

Pro ty, kteří se uměli narodit nebo pro ty, kteří uměli přijít k majetku, ať už fér, či nefér, je zde nádherné řešení. Žádné papíry i vícevrstvové, kdy čekáš, protrhne-li se nebo neprotrhne-li se. Máme automatiku umývání, osušování, no prostě paráda! Možná, že je dobře, že tuto vymoženost nemám. Třeba bych začal trpět zbytečnou laxírkou.

Proč ale vůbec tento článek.

Jednak pro to, že tato instituce zasluhuje uznání, jednak i proto, že se v ní zrodila řada nápadů mnohdy světového významu. Páni rozumí. Dámám to může být šumafuk, rychle odbýt a rychle ven. Možná netuší, o co se tou rychlostí připravují. Znám i čestné výjimky.

Přemýšlím, čím ten delší pobyt může mít vliv třeba na mozkovou činnost. Že by změnou tlaku? Nebo přísnému soukromí? Spíše asi většímu klidu na přemýšlení. Stejně by ale stálo za to posoudit vliv vyměšování na lidský pokrok, našel by se třeba i nějaký grant.

Předpokládám, že řada puritánů, kteří se omylem dostali k tomuto článku, bude mít řadu připomínek a odsouzení. Konec konců, i puritáni musí…jo, mohou si při tom zavřít oči, ucpat nos a uši, ale stejně nezvítězí. I oni občas musí…

Blížím se ke konci článku. Ještě by se cosi mohlo dodat a doplnit, jenže už jsem byl…a tak mě nic dalšího nenapadá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám