Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropské Vánoce na 24 způsobů: Dánsko

Foto: Pixabay.com

Nejspíše všichni známe pořekadlo „pije jako Dán“. Ale je to skutečně pravda? A platí to i o Vánocích? To se dozvíte v dalším adventním článku, ve kterém spolu navštívíme právě tuto zajímavou zemi!

Článek

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA: Pokud se chceme bavit o klasických dánských Vánocích, musíme si nejdříve charakterizovat pojem, který je spojený nejen s nimi (ačkoliv právě on asi nejlépe vystihuje přístup Dánů k vánočním svátkům), ale i s celou tamní kulturou. Jde o slovo „hygge“ (vyslovuj „hjuge“), které vyjadřuje pohodový přístup k životu i bydlení, a především umění najít si na každém okamžiku něco krásného. Právě kvůli tomuto způsobu života jsou Dánové podle výzkumů jedním z nejšťastnějších národů na světě (najdeme tu obecně nejméně lidí ve stresu a depresi). A přesně v duchu tohoto způsobu života se nesou i celé dánské Vánoce, které si většina obyvatel vyloženě užívá. Hned, jak začne advent (první adventní neděli), startuje v Dánsku to pravé vánoční veselí plné večírků, společenských večeří a návštěv mezi přáteli i rodinou. Podle jedné staré dánské tradice musí taková návštěva z domu vždy odcházet plně nasycena, aby zůstalo blaho v domě, a proto má každá správná hospodyňka po celý advent po ruce spoustu sladkostí a řadu druhů sladkého i slaného pečiva. Hlavním vánočním dnem je tu, stejně jako u nás, 24. prosince. Tento štědrý den se nese především ve znamení bohaté štědrovečerní večeře a vrcholu veškerých dánských vánočních oslav, kterým je rozbalování dárků. To probíhá dlouho do noci, neboť dárky mají Dány velký význam a velice důležité je i jejich hezké a vkusné balení, kterému všichni věnují hromadu času. Veselé Vánoce se dánsky řekne „Glædelig Jul“!

KDO NOSÍ DÁRKY: Dánským dětem nosí dárky Julemanden, doslova Vánoční muž. Vypadá podobně jako Santa Claus a také cestuje na saních tažených soby. Žije v Grónsku, má rád rýžový nákyp a pomáhají mu nezbední skřítkové, kterým se říká nisser (dánská obdoba elfů). Poznáte je podle vysoké červené čepice a jejich zobrazení (nejčastěji v podobě dekoračních figurek) najdete ve všech dánských domovech. Tradičně sedí na okně, polici nebo postávají u krbu, kde je jejich úkolem dohlížet na vánoční přípravy.

VÝZDOBA: V této zemi začínají Vánoce zeleným adventním věncem, jehož čtyři bílé svíčky symbolizují 4 období života: dětství, mládí, dospělost a stáří. Další Dánské vánoční dekorace jsou obvykle poměrně decentní. Například vánoční stromeček má poměrně málo ozdob, nejdůležitějším prvkem jsou svíčky a kornouty se sladkostmi, které se na stromek věší místo našich čokoládových bonbonů. Ten největší stromeček v zemi rozsvěcí každoročně v prvním adventním týdnu starosta Kodaně, přičemž jde tradičně o dar pro všechny obyvatele Dánska od Norských sousedů. Dalšími důležitými dekoracemi nejen na stromečku, ale i v oknech jsou v Dánsku „Julehjerter“, „Julestjerner“ a „Julepynter“ (vánoční srdce, hvězdy a další ozdoby skládané z papíru). Na Štědrý večer navíc takřka v každém domě visí dánská vlajka (často alespoň v malém provedení na vánočním stromečku). I stůl u štědrovečerní večeře musí být dokonale nazdobený, a to často za použití velkého množství ubrusů, stuh, květin, svíček a papírových hvězdicových luceren s blikajícími světýlky uvnitř. Na čem Dánové vůbec nešetří, to jsou světelné dekorace a řetězy. Už hned na začátku adventu bývají Dánské ulice, zahrady i domy osvětlené spoustou vánočních světýlek, které mají jen estetickou, ale i praktickou funkci. V prosinci se ve Skandinávii totiž stmívá už po třetí hodině odpolední, a tak si lidé přináší světlo do svých domovů alespoň tímto způsobem.

VÁNOČNÍ POKRMY: Hlavní hostinou dánských Vánoc je ta, na níž se schází celá rodina 24.12. a které se říká „julefrokost“. Kromě jídla je při ní velmi důležitý i sváteční, bohatě malovaný (většinou ručně vyráběný) dánský porcelán. Tradičním pokrmem, který se na něm podává skoro v každé rodině, je „juleand“, vánoční pečená husa nebo kachna plněná jablky, sušenými švestkami a bylinkami přelévaná omáčkou s vermutem. Podává se s karamelizovanými bramborami, červeným zelím, červenou řepou a brusinkovým džemem či šťávou. „Risalamande“ je název typického vánočního rýžového nákypu či kaše s vanilkou a mandlemi přelitý horkou třešňovou omáčkou, nebo doplněný o sušené švestky. Ten, kdo uvnitř něj najde celou mandli, dostane tzv. mandlový dárek (tradičně marcipánové prasátko). Dalším vánočním dezertem jsou „aebleskiver“, křupavé koblížky ve tvaru kuliček s jablky zdobené marmeládou a moučkovým cukrem. Tradičně se připravuje také cukroví „pepparkakor“ či „klejner“, což jsou sušenky ze zázvorového těsta na způsob českých perníčků, jen malinko ostřejších. Skvělé jsou také vanilkové věnečky „vanillekrans“. Chybět na svátečním stole nesmí ani tradiční vánoční punč neboli „glögg“. Jde o víno svařené s přídavkem koření, hrozinek, mandlí a tvrdého alkoholu.

ZAJÍMAVÉ TRADICE: První předvánoční tradicí spojenou s adventem je pálení kalenderlys, velkých speciálních svíček s vyobrazením čísel od 1 do 24, které fungují jako adventní kalendář. V Dánsku také chodí mnoho lidí na Štědrý den kolem čtvrté hodiny odpoledne na bohoslužbu do kostela, kde si vyslechnou vánoční kázání a poté zamíří na procházku do parků a lesíků, kde se odehrává další ze starých dánských zvyků. Na Štědrý den se podle něj má dávat domácím i divoce žijícím zvířatům něco dobrého na zub. Velmi zajímavou tradicí dánských Vánoc je tančit kolem vánočního stromku (tradičně umístěného uprostřed místnosti), kdy se celá rodina chytne za ruce, volným krokem krouží kolem stromečku a zpívá přitom dánské koledy (buď zpaměti nebo z vánočních zpěvníků). Další zajímavou dánskou tradicí je příprava speciálního vánočního piva neboli „julebryg“, které pivovary vydávají vždy první pátek v listopadu. Každý z nich má svou verzi a obohacuje ji co možná nejvyšším obsahem alkoholu.

VÁNOČNÍ RECEPT: Vánoční rýžový nákyp

Ingredience: 300 g rýže, 1 l mléka, špetku soli, 100 g másla, 100 g cukru, 3 vejce, citronovou kůru, 1 vanilkový cukr, asi 500 g sušených švestek nebo třešní, 2 bílky, 2 lžíce pískového cukru

Postup: Rýži uvařte v osoleném mléce a nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak přidávejte žloutky, jeden po druhém, vychladlou rýži, a nakonec tuhý sníh z bílků. Ohnivzdorné misky vymastěte máslem a do nich navrstvěte polovinu rýžové hmoty. Na rýžovou hmotu rozložte omyté, vypeckované půlky švestek a zakryjte rýží. V předehřáté troubě nákyp upečte dorůžova. Asi 5 minut před koncem pečení navrstvěte na povrch sněhovou čepici z ušlehaných bílků a cukru. Pak nákyp dopečte a nakonec pocukrujte.

ZDROJE:

https://www.novinky.cz/

www.vanocnisen.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz