Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropské Vánoce na 24 způsobů: Island

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Emma33

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

I dnes ještě zůstaneme v mém cestovatelském vánočním článku daleko na severu a podíváme se, jak se slaví svátky na Islandu. V zemi trollů, kteří nesedí jen u klávesnice, ale nosí hodným dětem dárky.

Článek

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA: Vánoce na Islandu (islandsky „Jól“) mají své kořeny jak v křesťanských zvyklostech, tak u v původním náboženství Ásatru a místních lokálních legendách a pověrách spojených s různými obludami, zloději či tajuplnými kreaturami. Ve srovnání s našimi vánočními svátky jsou mnohem delší a komplikovanější a začínají již 11. prosince (končí 6. ledna na den „Þrettándinn“). Významným předvánočním dnem, kdy Islanďané tradičně zdobí stromeček a nakupují poslední vánoční dárky (tento den se zavírá až ve 23:00) je 23. prosinec, jako „Den svatého Þorláka“ (islandsky „Þorláksmessa“). Jde o svátek pojmenovaný po Þorláku Þórhallssonovi, islandském katolickém knězi ze 12. století, který v tento den zemřel a roku 1198 byl prohlášen za svatého. Mezi stále udržované katolické tradice týkající se tohoto data patří mimo jiné i půst v podobě zákazu jíst maso (povoleny jsou pouze ryby, konkrétně zkvašený rejnok „skata“, podávaný s vařenými bramborami, který má tak pronikavý odér, že v současnosti nebývá servírován v kuchyni, ale v garážích či kůlnách). Nejdůležitějším vánočním dnem je pro Islanďany 24. prosinec (islandsky „Adfangadagur“), který je brán jako pocta Thorlakurovi Thorhallssonovi (nebo-li svatému Thorlakovi). Biskupovi, který byl v roce 1984 jmenován patronem Islandu. Oslavy v tento datum začínají již v 18.00 hodin (dle staré islandské tradice, kdy každý nový den začínal v šest hodin večer, nikoli o půlnoci) a to opulentní domácí večeří o několika chodech pořádanou v kruhu rodiny. Po večeři si Islanďané rozbalují dárky a následně jdou na půlnoční mši, kde se setkají se svými sousedy a přáteli. Ti, kteří tradici půlnoční mše nevyznávají, chodí s přáteli do města do barů, které jsou v tento den tradičně otevřené až pozdě do noci.

KDO NOSÍ DÁRKY: Jak už bylo uvedeno výše, islandské vánoční tradice jsou úzce spjaty s mnoha mýtickými tvory. K těm nejznámějším patří rodina Trollů („Jolasveinarů“), která dle legend žije kdesi vysoko v horách v hluboké a temné jeskyni. Skládá se z matky Grýle (která prý vaří a pojídá zlobivé děti), otce Leppalúditiho a jejich třinácti trollích synů pojmenovaných vtipnými jmény dle jejich špatných vlastností (v překladu např. Dřevnoška, Mrňous nebo Kastrolník). Právě kvůli nim je vánoční období na Islandu tak dlouhé, neboť 11. prosince schází z hor do města první z třinácti trollích sourozenců a poté každý další den jeden jeho bratr. Vše poté končí až 6. ledna, kdy ten poslední sourozenec při svém odchodu nechává dětem drobné dárky v botách, které umisťují do oken (pokud však zlobily, dostanou jen syrovou či přímo shnilou bramboru). Další magickou postavou islandských vánoc je velmi populární „Vánoční kočka“ „Jólakötturinn“ či „Yule cat“, která má být mazlíčkem výše popsané trollí rodinky. Tato obrovská, černá a zlomyslná kočka se o svátcích potuluje zasněženou krajinou a požírá lidi, kteří do Vánoc nestihli dostat od svých blízkých žádné nové oblečení. Vtipné je, že tuto hrozbu používali dříve i islandští farmáři, aby popohnali své dělníky ke zpracování veškeré vlny získané na podzim. Jako odměnu za svou práci pak dostávali nový svetr, který je měl chránit před sežráním.

VÝZDOBA: Oblíbenými vánočními dekoracemi jsou na Islandu bohatě zdobené „piparkökur“, kterými se zdobí vše, od stromečku, přes vybavení domácnosti až po slavnostní stůl. Populární jsou i motivy vánočních trollů a jejich domácího mazlíčka, vánoční kočky, které najdeme jak na ozdobách, tak třeba na vánočních přáních. Dalším charakteristickým zdobným prvkem, který se pojí s islandskými Vánocemi, jsou svíčky odkazující mimo jiné i na tradiční pohanský symbol ohně a světla. Využívají se především k výzdobě vánočního stolu a Islanďané do nich každoročně investují nemalé částky.

VÁNOČNÍ POKRMY: Na Islandu existuje opravdu velké množství tradičních vánočních jídel. Jako předkrm se na štědrý den podává polévka z mořských plodů, langust nebo humra. Typickým nealkoholickým nápojem je vánoční pivní koktejl „jolaol“ (jedná se o směs čistého sladu a perlivého pomerančového nápoje vyráběného přímo na Islandu pivovarem Egill Skallagrímsson a to již od roku 1955). Nejběžnějším hlavním chodem je „hangikjot“ neboli „zavěšené maso“. Jedná se o výrazně slané uzené jehněčí či vepřové maso, které se může podávat teplé nebo studené a často se k němu servíruje bílá bramborová nebo houbová omáčka zvaná uppstufur, hrášek a červené zelí. Dalším tradičním jídlem je vepřová pečeně se sladkou omáčkou z Coca-Coly, která se podává s karamelizovanými bramborami, nakládanou červenou cibulí a zeleninou. Oblíbené je také maso ze zvěřiny, například sob nebo různě upravené ptactvo, např. guláš z bělokura („rjúpa“), pečené husy („Jólarjúpa“) nebo uzení papuchálkové („lundi“). Jedním z nejznámějších vánočních dezertů je Sörur neboli Sára. Tato pochoutka je pojmenována po Sarah Bernhardtové, slavné francouzské herečce. Jedná se o mandlovou makronku plněnou krémem, která se máčí v čokoládě a podává se mírně zmrzlá. K vánočním sladkostem patří i rýžová kaše s rozinkami, cukrem a skořicí, doplněná o mandli.

ZAJÍMAVÉ TRADICE: Nejčastějšími dárky na Islandu jsou dle tradice svíčky a hrací karty, nebo knihy, jimiž jsou Islanďané posedlí, a to zejména během vánočních svátků. Mezi oblíbené venkovní vánoční aktivity tu patří bruslení a koupel v přírodních geotermálních lázních. Další vánoční tradicí na Islandu je vykrajování vzoru listů do tenkého kruhového chleba zvaného „laufabrauð“. Ten se podobá palačince, smaží se a podává s máslem. Novodobější tradicí, kterou mnoho Islanďanů o vánocích dodržuje, jsou výlety za vánočními nákupy. A to nejen do vedlejšího města, ale často i do úplně jiné země, např. do USA či Velké Británie. Jde sice o nákladný koníček, ale spousta lidí si na něj poctivě šetří celý rok.

VÁNOČNÍ RECEPT: Islandská vánoční rýžová kaše ("Hrísgrjónagrautur")

Ingredience: 0,5 l vody, 200 g rýže, 1,5 l plnotučného mléka, 1 lžičku soli, 1 mandle
hrst rozinek, skořice, cukr, ovocný sirup (nejlépe z bobulovitých plodů)

Postup: Rýži vaříme ve vodě, dokud se voda nevypaří. Přidáme mléko a snížíme plamen. Vaříme, dokud rýže nezměkne (asi hodinu). Před koncem přidáme rozinky, sůl a mandli. Podáváme s cukrem, skořicí a sirupem. Ten, kdo v talíři najde mandli, vyhrává čokoládu.

ZDROJE:

https://www.vanocnisen.cz/

https://www.skandinavskydum.cz/

https://www.islandica.cz/

http://zivotnaseveru.blogspot.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz