Hlavní obsah
Lidé a společnost

Menstruační chudoba už netáhne. Teď přichází chudoba antikoncepční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

České ženy ze sociálně slabších poměrů prý musí čím dál tím častěji chodit na potraty, nebo nechtěně rodit, protože nemají peníze na antikoncepci. Ale je to vážně otázka peněz?

Článek

Ano, vím, že název článku musí znít všem alespoň trochu normálním lidem, jako totální pitomost a nepříliš povedený aprílový žertík odkazující k prvnímu dubnu, ale bohužel není tomu tak. Jde o zcela vážně míněnou iniciativu, kterou se v posledních dnech zabývá nejen několik článků a diskuzí na internetu, ale i řada neziskovek a politicky činných osob, které jsou pevně rozhodnuté probírat ji v nejvyšších vládních kruzích a začít na jejím základě měnit legislativu (nebo se o to alespoň snažit). A mně nad tím vším už vážně zůstává rozum stát, protože jsem si naivně myslela, že menstruační chudobou a hysterickým voláním po levnějších (či dokonce přímo bezplatných) vložkách a tamponech tyhle nesmyslné a v našich podmínkách naprosto vykonstruované výkřiky, tvářící se jako snaha o podporu žen a dívek ze sociálně slabých rodin a poměrů, dosáhly svého vrcholu (viz. jeden z mých starších článků). Bohužel ukazuje se, že jsem se nemohla více mýlit. Tato pseudo-problematika totiž nachází nové dno v podobě „antikoncepční chudoby“ (byť uznávám, že toto není oficiální termín, čemuž se ovšem docela divím, protože zní moc hezky a populisticky).

Pro ty šťastnější z nás, kteří netuší o čem mluvím a ještě se s touto kauzou nesetkaly (a nečetly perex tohoto článku), jde o problematiku spočívající v tom, že v našem státě prý raketově stoupá počet žen, které si nemohou dovolit ŽÁDNOU antikoncepci. A my, jako uvědomělá a empatická společnost, bychom jim ji měli poskytnout zdarma a to buď ze zdravotního pojištění, nebo rovnou ze státní kapsy (pravděpodobně v podobě bezplatných automatů na antikoncepční pilulky, nebo nevím, jak přesně si to kdo v praxi představuje). Že do cizí ložnice a tím pádem i do stupně ochrany při jejich styku je každému houby? No, mě to neříkejte, já si to myslím taky. Ale podle lidí razících tento názor jde o problém nás všech, protože musíme být přeci humánní a solidární a pochopit, jak moc tyto ženy trpí, když své potíže se získáním antikoncepce musí řešit buď (v lepším případě) opakovaným chozením na potraty, nebo (v tom horším případě) rozením dalších a dalších nechtěných a neplánovaných děti (čímž svou neutěšenou ekonomickou situaci pochopitelně ještě prohlubují a mají na antikoncepci ještě míň peněz a tak neplánovaně rodí ještě víc a tím pádem mají ještě míň peněz a no, chápete, ne?).

A já se ptám PROČ?! Proč proboha má někdo potřebu vyfabulovat si takovéto nesmysly a dělat z chudých žen naprosté nesvéprávné chuděry, které neumějí ani počítat ani se chovat zodpovědně? A když už tu zvrácenou potřebu takhle lhát a vymýšlet si někdo přeci jen má, kde se v něm bere ještě ta odvaha a drzost jít s tím na veřejnost a neumřít přitom hanbou? A hlavně kam dávají hlavu a rozum ti, kteří mu na tyhle řeči skočí, podporují jeho úsilí a mají pocit, že jde o skutečný masový problém a ukazatel toho, jak moc je na tom naše země špatně a jak tragicky se nám tady všem žije? Pro pána boha, lidi… vždyť je to celé na hlavu postavené, to to vážně nevidíte? A vy, ženy, které máte skutečné existenciální problémy a se kterými my normální lidé pochopitelně soucítíme… to nemáte chuť ty žvanily, kteří vás takhle veřejně urážejí a ztrapňují, zadusit prvním bezplatným kondomem, který pro vás vyválčí? Já bych tu chuť tedy měla.

Ale dost emocí, pojďme se na to podívat o něco víc racionálně a říct si, proč je to celé taková nebetyčná pitomost. Tak předně, neexistuje absolutně žádný reálný důvod, proč by špatná finanční situace měla jakkoliv negativně ovlivnit schopnost ženy zajistit si alespoň trochu funkční antikoncepci. Prostě neexistuje. A to „trochu funkční“ berme ještě s velkou nadsázkou, protože prakticky všechny dnešní antikoncepční prostředky a metody mají velmi vysokou spolehlivost. Ona totiž „antikoncepce“ opravdu nejsou jen předražené pilulky, tělíska, náplasti, či injekce s hormony (případně náhradními látkami-pokud jde o nehormonální typ), na které chápu, že někdo nemusí mít finance (a když jsme u toho, tak ani zdraví a náladu, protože s sebou nesou i určitá rizika). Druhů neinvazivní, bezpečné a snadno dostupné antikoncepce je nepřeberně mnoho a to včetně těch, které pořídíte za hubičku, nebo dokonce i zcela zdarma (když tedy nepočítáme počáteční investici do teploměru a kalendáře, což jsou jediné dvě věci, které žena potřebuje k poměrně spolehlivému vypočítávání plodných a neplodných dnů).

Hned první premisa celé téhle teze o tom, jak chudé české ženy musí z důvodu nedostatku financí volit mezi celibátem a potratem/nechtěným porodem, je tudíž naprosto mylná a vycucaná z prstu. Tohle opravdu není o penězích, ale jen a jen o zodpovědnosti každé ženy, které alespoň trochu záleží na budoucnosti a vlastní rodině (a muže samozřejmě taky, protože minimálně polovina odpovědnosti za nechráněný/chráněný styk by měla ležet i na nich, ale pro zjednodušení se v tomto článku obracím jen na ženy). Ale i kdybychom zavřeli obě oči (a pak si je ještě pro jistotu zalepili vteřinovým lepidlem a zavázali pěti šátky) a přistoupili na hru, že bezpečný sex a plánované rodičovství má cokoliv společného s financemi, narazíme i pak na další totálně neprostupnou zeď pitomosti a nedomyšlenosti. A tou není nic jiného, než samotné elementární počty. Pokud by totiž skutečně existoval někdo, kdo si nemůže dovolit zaplatit ani za tu nejlevnější formu antikoncepce (nebo si to o sobě přinejmenším myslí), jen stěží si může dovolit to, co zastánci „antikoncepční chudoby“ nabízejí, jako její vynucené alternativy, které prý tito lidé běžně volí (a pak jimi trpí).

Jinými slovy, pokud nemám cca 4 koruny denně na kondom (a to samozřejmě za předpokladu, že ho opravdu potřebuju denně, což je myslím pro většinu národa docela utopie), jen stěží vyškrábnu v peněžence pět litrů na potrat. A pokud by někdo chtěl argumentovat tím, že na ten si může dotyčná našetřit, tak ano to určitě může… ALE jen tak mimochodem a pro zajímavost jsem si dala tu práci s matikou (kterou jsem nikdy dvakrát nemusela) a vyšlo mi, že i taková superžena, která by zvládla otěhotnět a jít na potrat prakticky vždy, kdy by k tomu dostala příležitost, by to za rok stihla maximálně osmkrát (a to nepočítám s dodržováním šestinedělí a beru to tak, že by na sobě těhotenství poznala a ukončila ho nejpozději šest týdnů od početí a pak zase hned znova dokola). Stálo by jí to tudíž 32 tisíc (za předpokladu, že se na to nedávají nějaké množstevní slevy, či není možné si zakoupit permanentku, ale o tom pochybuju). A víte, kolik by jí místo toho stálo použít každý den kondom? Čtrnáct stovek a šedesát korun k tomu. Což je přesně 22× méně.

Takže ne, opravdu by se jí to nevyplatilo a finančně by jí to nijak neulehčilo. Naopak. A to ještě neberu v potaz, že by některý z těch kondomů přesto mohl selhat (jejich spolehlivost je cca 98%) a přihodit k výslednému účtu i tak nějaké peníze navíc za interrupci. A to pořád počítáme jen s tou variantou, že ty nebohé chudé ženy chodí místo používání antikoncepce na potrat. Kolik peněz by je úplně zbytečně stála ta druhá varianta, kdy by raději neplánovaně rodily a vychovávaly další dítě, to se mě radši ani neptejte! Podle statistik totiž stojí výchova dítěte do jeho 18 let cca 1,6 milionu korun a to už na kondomy fakt nepřepočítávám! To by si na ně ta chudá dotyčná mohla pořídit rovnou vlastní fabriku! Sečteno podtrženo, je tudíž i tato část celé „kauzy“ jen vymyšleným dramatem a bouří ve sklenici vody.

Ženské, které by zkrátka byly nechtěně a neplánovaně těhotné jen a pouze z důvodu finanční nedostupnosti antikoncepce, prostě neexistují. Nebo u nás rozhodně ne. A tvrdit opak, uráží všechny ty zodpovědné a spolehlivé dívky a ženy, které dělaly první poslední proto, aby se chránily a přesto jim to nevyšlo (protože ano, ani ty nejlepší antikoncepce prostě nejsou stoprocentní). Čímž samozřejmě nepopírám to, že mezi námi určitě chodí i jejich přesné opaky. Tyto osoby ženského pohlaví skutečně chodí na potraty jako na welness, nebo bezmyšlenkovitě rodí a pak svými potomky zásobují veškeré své příbuzné i dětské domovy v širokém okolí… Ale je třeba říct si, proč to dělají! A ne, z finančních důvodů to opravdu není. Takové eh… osoby, si totiž místo antikoncepce raději koupí cigarety, alkohol, nebo šminky… Nebo peníze klidně i mají a do antikoncepce je třeba i investují, ale jakýkoliv zodpovědný přístup k jejímu užívání/používání už je nad jejich síly či zájem (a to raději ani nemluvím o submisivních chuděrách, co si levnější metody antikoncepce, které jsou pochopitelně spojené s menším komfortem, nedokáží prosadit u svých partnerů, jimž je jejich zdraví a pohodlí putna - ty litovat opravdu odmítám, protože „mýho pepu to s kondomem nebaví“ pro mě není argument).

Abych se ale už konečně dobrala závěru, protože už tak jsem téhle blbině věnovala až moc mého, i vašeho času… Ani jedné z těchto výše vypsaných skupin žen reálně nepomůžeme, když jim dáme antikoncepci zdarma a je úplně jedno, zda skrze pojišťovny, nebo státní příspěvek/zákon (a opět nemluvím jen o pilulkách, ale obecně o všech možných druzích ochrany od krémů, přes kondomy až po náplasti). Část z nich si ji ani nevyzvedne, část ji stejně nebude schopná nebo ochotná správně užívat/používat a těm ostatním třeba finanční úleva v této věci trochu pomůže (ostatně kdo by peníze navíc nebral, že), ale určitě ji nepotřebují k tomu, aby nechodily na potraty, nebo neměly nechtěné děti. A pokud někdo tvrdí opak, nejde mu o nic jiného, než o vlastní zviditelnění a snahu ještě více rozdělit a rozeštvat naši společnost, protože drahé máslo ani benzín už moc netáhnou…

A jen tak pro jistotu… Primárně bych nebyla proti tomu, aby zdravotní pojišťovny na antikoncepci přispívaly (nebo ji klidně i plně hradily). Ať si každá pojišťovna dělá, co chce a každá žena se sama rozhodne, co a jak si kde bude platit za typ pojištění. ALE podávat to jako nutný krok k tomu, aby se přestaly rodit nechtěné děti, to je vážně zvěrstvo. A nutit k tomu pojišťovny ze zákona, nebo to dokonce brát celé do státních rukou… To snad opravdu nemáme zapotřebí! To radši rovnou zaveďte mastnou pokutu za odebrání dítěte OSPODEM, nebo srazte na minimum příspěvky na dítě u všech matek, co je OSPOD sleduje. A uvidíte, že těch nechtěných dětí, které se prostě tak nějak „přihodily“ bude najednou polovina i bez příspěvku na kondomy!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz