Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nebude toho Sluníčka až moc?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Platilo to vždy, proč ne v případě fotovoltaiky?

Článek

Semtam někdo z mých známých nazve OZE jako Občasné Zdroje Energie. Dalo by se tomu i zasmát, ale je to čím dál více pravda. Dokud bylo fotovoltaik pár, tak to ještě celkem šlo. Dispečink si jednotky procent celkového výkonu elektrizační soustavy hravě pohlídal. Nyní ale už se nacházíme v desítkách procent řádově a je čím dál více složitější systém uregulovat.

Pokud je zároveň slunečno a větrno v celé Evropě a spotřeba není významná (třeba v neděli odpoledne), tak začíná problém. Cena elektřiny klesá do záporna a táhne sebou i cenu nejenom z OZE, ale i ze všech zdrojů. Tj. stabilní elektrárny se musí začít regulovat směrem dolů, což jejich provoz prodražuje (resp. snižuje jejich návratnost). Všichni v tu chvíli vlastně prodělávají. Vydělává jen distributor a ten, kdo si z levné energie nabíjí elektroauto nebo bateriový systém. I tak lze kouzlit - v době levné energie si nabít baterie a pak v době vyšších cen opět čerpat.

Chce to mít ale velké úložiště, a to zrovna moc lidí nemá. Nebavím se o 10 - 20 kWh, ale o třeba 100 kWh velikostně. Pak si to ale propočítejte. Milion za úložiště, životnost tak 15 let maximálně, to je tak 60 tisíc za rok amortizace. No a 60 000 Kč mít náklady na baterii co zabírá místo a riziko požáru a plánování spotřeby a sledování počasí…a dalších spoustu věcí, no nevím. Těch 60 000 budou jen náklady na úložiště, pak tam připočtěte cenu energie, pokud nemáte výkonnou FVE…jste třeba na 100 tisících ročně.

Není lepší se na to vykašlat a zaplatit za elektřinu třeba 50 000 ročně bez dalšího krámu do baráku? Nakonec vám tu fotovoltaiku stejně zdaní a omastí, nebojte se…prvně dotace a pak daně, jako se vším…

Anketa

Máte doma FVE?
Mám, jsem spokojen, ušetřím, návratnost bude avizovaných 8 let.
0 %
Mám, jsem spokojen, návratnost bude ale více jak 8 let.
100 %
Mám, nejsem spokojen, byla to chyba.
0 %
Nemám, ale plánuji.
0 %
Nemám, nechci, neplánuji, je to nesmysl.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz