Hlavní obsah
Aktuální dění

Chirurgové z dovozu nevyřeší nedostatky ve zdravotnictví, ale nenávistná kampaň už vůbec ne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aktron, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Tomio Okamura na protiuprchlické demonstraci na Václavském náměstí v Praze, 2015.

Mají-li plakáty pro kampaň hnutí SPD vyvolat šokující či bouřlivé reakce, pak gratuluji k dobře odvedené práci! Ale nehledá SPD viníky tam, kde nejsou?

Článek

Když jsem viděla plakát SPD, který ve svém článku níže sdílím prostřednictvím příspěvku na sociální síti X, nestačila jsem se divit a chvíli jsem doufala, že jde jen o hloupý a nekorektní žert. Hnutí SPD založené Tomiem Okamurou a Radimem Fialou je svou vyhraněností známé, ale čeho je moc, toho je příliš. Každý z nás si o  kampani SPD může myslet své a já v následujícím textu napíšu, co si o ní myslím já.

Proč se hledají viníci?

Zdá se, že s klesajícími volebními preferencemi se nástrojem pro přilákání voličů stalo vyvolávání strachu a nenávisti. Na plakátu, který se ohrazuje proti migračnímu paktu EU, vidím xenofobní fotografii muže tmavé pleti s nožem potřísněným krví doplněnou svérázným komentářem, ke kterému se raději nebudu vyjadřovat. Hledání viníků tímto způsobem mi ale přijde zbytečné a je podle mého názoru za hranou toho, co by si politici měli dovolit.

Plakát je neetický i znepokojivý

Musím ale uznat, že hnutí SPD se podařilo upoutat pozornost, ačkoliv u mě negativní. A o to asi nejspíš šlo. Myslím si, že jít cestou vyvolávání strachu je nepřijatelné a je dobře, pokud je tento přístup kritizován veřejností i politiky. Tento typ kampaně může přiživovat diskriminaci a nenávist vůči menšinám. Neměly by se politické strany snažit spíš o soudržnost ve společnosti?

Kampaň prý bude gradovat

Třešničkou na dortu je pak tvrzení mluvčí SPD Lenky Čejkové pro portál iDNES.cz, kterému sdělila, že kampaň bude ještě gradovat a „hlavní střelba“ teprve přijde. Vážně? To, co jsme měli možnost vidět, je slabý odvar toho, co má přijít? To snad ne! Mně plakáty kampaně SPD přijdou už takhle dost za hranou.

Vizuál proti migračnímu paktu a několik dalších se prý naštěstí na billboardech neobjeví. Dle slov mluvčí SPD byly „zcenzurovány“ dominantní billboardovou agenturou, což prý ovšem nebrání tomu, aby se plakáty šířily jinak.

Nedostatky ve zdravotnictví, o které v kampani vlastně vůbec nejde, sice nevyřeší „chirurgové“ z dovozu, jak je napsáno na xenofobním plakátu, ale řešením už vůbec není nenávistná kampaň.

Jak daleko si mohou politické strany dovolit zajít, aby získaly voliče na svou stranu?

Anketa

Je kampaň SPD akceptovatelná?
Ano.
46,7 %
Ne.
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz