Hlavní obsah
Internet a technologie

Deepfakes: Babiš i Pavel lákají na výdělky ve videích, se kterými nemají nic společného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Deepfake nahrávky jsou falešná, ale realisticky upravená videa.

Rozmáhá se nový typ sofistikovaného podvodu, kdy jsou ve videích zneužívány tváře známých osobností.

Článek

Čas od času se mi při brouzdání na sociálních sítích zobrazuje obsah, jehož nahlášení považuji za samozřejmost. Právě v poslední době mám pocit, že se roztrhl pytel s falešnými, ale na první pohled věrohodnými videi, jejichž aktéry jsou známé a důvěryhodné osobnosti z řad politiků. Ty následně prostřednictvím reklam nabízí například různé investiční aplikace slibující vysoké výdělky, aniž byste museli hnout prstem. Z úst politiků zneužitých pro falešná videa vychází slova, která bychom od nich za normálních okolností neslyšeli. Úprava videa je mnohdy evidentní, ale někdy není snadné rozeznat, zda jde o nahrávku autentickou či upravenou. Tím spíš, pokud něco takového vidíte poprvé.

Realisticky upravená videa, kdy lze změnit mimiku i řeč aktérů, jimž jsou do úst vkládána slova, která by nikdy nevyslovili, jsou označována jako deepfakes a s využitím neustále se zdokonalující umělé inteligence lze zaměnit postavy i obličeje. Jen pro zajímavost, historicky první deepfake video bylo vytvořeno v roce 2017 a šlo o pornografický obsah s celebritami.

Parodie, ale také podvody

U některých nahrávek není pochyb, že jde o vtipné a nevinné parodie určené pro pobavení, ale bohužel přibývají i podvody, které nejsou vůbec k smíchu a měli bychom o nich mít alespoň základní povědomí, abychom případnému podvodu snadno nenaletěli. Dost možná jste i vy zaregistrovali několik nahrávek, ve kterých byly zneužity tváře a hlasy politiků. Připomenu, že konkrétně šlo o šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, ale také o samotného prezidenta Petra Pavla. Údajný Andrej Babiš ve falešné nahrávce garantoval už do druhého dne po registraci a vkladu šesti tisíc korun velké zhodnocení vložených finančních prostředků. Na rozkliknutí odkazu pod videem a vklad nabádal také podvrh s tváří Petra Pavla.

Podvodníci prý nedávno využili deepfake také k inscenaci falešné videokonference v hongkongské pobočce nadnárodní společnosti a falešný finanční ředitel dotlačil oběť podvodu k patnácti převodům v hodnotě 25 milionů dolarů na pět bankovních účtů. Více se dočtete zde.

Nemám nic proti tomu, pokud jsou deepfake videa nevinná, transparentní a mají sloužit výhradně pro pobavení. Jsou-li ale tváře známých osobností zneužívány k podvodům, šíření nepravdivých informací a dehonestaci aktérů, to už mi v pořádku nepřipadá.

Jak deepfakes odhalit?

Přesto, že deepfake nahrávky umí rozpoznat některé programy, díky následujícím tipům je lze identifikovat také bez příslušného softwaru.

  • Pokud nahrávka působí neuvěřitelně a skandálně, může jít o první indicii její nepravosti a určitě není od věci dané informace ověřit. Je-li video falešné, na ověřených webech se to pravděpodobně brzy dozvíte. Je pochopitelné, že oběť podvodu se obvykle snaží falešný obsah vyvrátit.
  • Zkuste se také zaměřit na to, zda zvuk nahrávky odpovídá videu. Ne vždy se tvůrcům deepfakes podaří sladit pohyb se zvukem.
  • Sledujte detaily. Pro tvůrce deepfake nahrávek je někdy obtížné vytvořit jemné pohyby, jako je mrkání či pohyby obličeje. Dalším varovným signálem mohou být nepřirozené pauzy mezi slovy, ale i nezvykle dokonalá řeč. Nezaměřujte se pouze na obličej, ale koukněte také na to, zda aktér v nahrávce nemá divný tvar těla s nepřirozenými pohyby.

Řekla bych, že není třeba panikařit, ale nic nepokazíte tím, když zůstanete obezřetní a zachováte si zdravý úsudek. Vězte, že pokud vám některý z údajných politiků či jiných známých osobností nabízí nesmyslně vysoké zhodnocení peněz, s největší pravděpodobností půjde o podvod. Pokud vám nahrávka připadá neuvěřitelná, vše si pro jistotu ověřte u jiných a důvěryhodných zdrojů.

Anketa

Setkali jste se s deepfake nahrávkami?
Ano, ale obvykle poznám, že jsou falešné.
86,7 %
Ano, některé vypadají autenticky.
0 %
Doposud ne.
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz