Hlavní obsah
Lidé a společnost

Emil Filla přežil Buchenwald, osudným se mu stal sedmý infarkt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Emil Filla, Vlastní podobizna, olej na lepence, 1908.

Emil Filla je považován za průkopníka kubismu v Česku a jeho díla se i v současnosti těší velkému zájmu sběratelů. Jeden z Fillových obrazů byl na konci roku 2022 vydražen za 19 milionů korun.

Článek

Všestranně nadaný umělec se věnoval malířství a sochařství, byl kurátorem, ilustrátorem, ale také učitelem. Narodil se 4. dubna 1882 v Chropyni a dětství prožil v Brně, kde vystudoval obchodní školu. Po studiích nastoupil na pozici úředníka pojišťovny, ale protože velmi brzy zjistil, že ho tato práce nebaví, sbalil se a odjel do Prahy. K práci úředníka se v průběhu života vrátil ještě několikrát, ale stejně jako v Brně v ní nikdy nesetrval dlouho.

V Praze mezi lety 1903 až 1906 studoval Akademii výtvarných umění, ale konvenční výuka ho od studií odradila. Rozhodl se s několika dalšími spolužáky ze školy odejít a pustil se do hledání nového a modernějšího směru, kterým by se mohl vydat.

Začátky uměleckého života

První inspirací pro Fillu byl norský malíř a grafik Edvard Munch, který v Praze vystavoval svá díla v roce 1905. O dva roky později se Filla pustil do výstav s uměleckou skupinou Osma, jejíž byl členem, a po dalších dvou letech se stal členem Spolku výtvarných umělců Mánes. Postupně začínal především s tvorbou čistě kubistických děl a v oblasti malířství i sochařství ho ovlivnil Pablo PicassoGeorges Braque.

Ze soukromého života

Emil Filla se v necelých 30 letech roku 1913 oženil s malířkou Hanou Krejčí, která, jen pro zajímavost, byla sestrou hudebního skladatele Iši Krejčího. Manželství bylo bezdětné, ale Hana svého muže obdivovala a podporovala jej celý život.

První světová válka

Aby Filla poznal výtvarné umění i v jiných koutech světa, zejména před první světovou válkou často cestoval do zemí jako je Francie, Itálie a Německo. V roce 1914 žil se svou ženou v Paříži, ale protože jakožto rakouským občanům jim nebyl umožněn azyl ve Francii, odjeli spolu do neutrální Belgie. Spolupracoval s tzv. českou Maffií, která byla během první světové války hlavním orgánem českého domácího odboje. Ten řídil zpravodajskou a konspirační činnost a udržoval spojení se zahraniční sekcí. Po válce se Filla vrátil do Československa a zde jeho hlavní náplní bylo opět malování, především zátiší.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Emil Filla, Zátiší se slanečkem, 1915

Druhá světová válka

Ve druhé polovině třicátých let se Filla aktivně podílel na akcích varujících před rostoucí hrozbou nacismu. V první den propuknutí druhé světové války byl Filla zatčen gestapem a spolu s dalšími osobnostmi byl vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. V koncentračních táborech prodělal šest infarktů a ačkoliv přežil, odnesl si z nich podlomené zdraví. Toto období se odrazilo i v jeho tvorbě. V koncentračních táborech napsal řadu textů, mezi kterými bylo i několik básní.

Po druhé světové válce působil jako profesor pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a jeho ateliérem prošlo čtyřicet malířů. Jako vysokoškolský pedagog vstoupil do KSČ a protože komunistický režim odmítal výtvarnou modernu, Fillovo dílo bylo potlačováno.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Emil Filla, Dívka s mandolínou, 1929

Emil Filla je i dnes žádaným autorem

Přesto, že mimořádně nadaný Emil Filla zemřel 6. října 1953 na svůj sedmý infarkt, jeho umělecký odkaz žije dál. Jeho díla se stále objevují v aukcích a sběratelé jsou ochotni za ně zaplatit miliony korun. V roce 2022 byl vydražen obraz Zátiší s černou kytarou a ovocem (1932) za 19 220 000 Kč a stal se tak absolutní hvězdou aukce.

Vila na Ořechovce

Pokud byste se, jako já, vydali na Ořechovku, v Lomené ulici byste objevili třípodlažní dvojvilu, která byla ve stylu moderny navržena v letech 1922 až 1924 pro profesora Františka Krejčího a jeho zetě Emila Fillu. Na fasádě nechybí Fillova busta z roku 1926 a nápis „Zde žil a tvořil Emil Filla“. V porovnání s ostatními vilami ze stejné doby na Ořechovce ta Fillova docela vyčnívá.

Foto: Epicwoman

Dvojdům pro Emila Fillu a Františka Krejčího.

Foto: Epicwoman

Busta umístěná na fasádě vily v pražské Lomené ulici.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz