Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Home office po deseti letech: Co mi dává a co naopak bere?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mian Abdul Hameed Hammad, Pixabay

Poslední dobou se často sama sebe ptám, zda je pro mě stále výhodou pracovat z domova. Tato forma práce má mnoho benefitů, zejména když máte malé děti. Nebylo by ale vhodné zavést nové pracovní návyky, které mi pomohou získat novou energii do práce?

Článek

Do režimu home office jsem přešla před deseti lety, kdy jsem se přestěhovala z města, kde jsem původně pracovala a denně docházela do kanceláře. S prací z domu jsem začínala jako bezdětná a byla jsem zvědavá, jaké to bude. Na jedné straně jsem se těšila na pohodlí, kdy můžu vstávat později, protože stačí pouhý přesun z ložnice do obýváku. Na druhé straně jsem měla obavu z nedostatku interakce s okolím.

Jak budu vnímat změnu, kdy okolo sebe nemám kolegyně? S přechodem na home office končí i společné obědy. Na druhé straně musím přiznat, že tehdy jsem z ryze ženského kolektivu byla už lehce unavená a trocha samoty pro mě byla vítaná.

Pojďme se spolu obecně podívat na výhody a nevýhody práce z domova a poté na můj osobní postoj.

Výhody home office

Flexibilita

Pokud to daná práce umožňuje, jednou z největších výhod je právě flexibilita. Často si můžete lépe plánovat svůj den, abyste měli čas na rodinu, koníčky nebo jiné aktivity.

Úspora času a peněz

Další nespornou výhodou je úspora času a peněz. Pokud jste do kanceláře museli dojíždět daleko od domova, při práci z domova tento problém odpadá. Navíc tak ušetříte i čas a peníze.

Klid na práci

Zanedbatelný není ani větší klid na práci. Když jste doma sami a zrovna okolo vás nepobíhají rozverné děti, máte ideální pracovní prostředí bez rušivých prvků. Můžete se naplno věnovat práci.

Nevýhody home office

Nedostatek sociálního kontaktu

Myslím si, že největším problémem práce z domova je izolace od kolegů a sociální kontakt. V kanceláři se lidé setkávají a společně řeší problémy. Nedostatek sociálního kontaktu může vést časem k osamělosti a v horším případě až k depresím.

Ztráta produktivity

Někteří lidé jsou v domácím prostředí náchylní ke ztrátě produktivity, protože nad sebou nemají přímý dohled a tlak nadřízených. Kromě toho mohou být rušeni také domácími povinnostmi, kterými je například péče o děti nebo domácí mazlíčky.

Pracujeme i v době, kdy bychom měli odpočívat

Mnoho lidí pracujících z domova může mít problém oddělit soukromý a pracovní život. Pokud máme pracovní prostředí v obýváku nebo ložnici, můžeme mít tendenci pracovat i v době, kdy bychom měli odpočívat, což může vést k vyhoření. Pokud máte pocit, že vaše práce vám neumožňuje relaxovat, může to být signál, že potřebujete změnu.

Výhody u mě stále převažují, ale…

I po tolika letech jsem za práci z domova nesmírně vděčná. Její benefity oceňuji o to více, že mám malé děti a když jsou zrovna nemocné, není problém s nimi zůstat doma a můžu u toho i pracovat.

Bohužel vnímám i odvrácenou stránku práce z domova. Po letech mi začíná vadit právě izolace, které je víc než bych si jako introvert přála a někdy z ní pramení pocit prázdnoty.

Uvědomuji si, že mým problémem je také již zmíněná neschopnost oddělit pracovní a soukromý život. Moje pracovní místo je v obýváku a notebook zapínám také v době, kdy bych mohla (nebo spíš měla) odpočívat. Umění odpočinku je moje slabá stránka.

Čas na změnu?

Asi ano. Chvíli jsem přemýšlela nad tím, že bych si našla novou práci a docházela bych zase do kanceláře. V tomto případě ale převažovaly nevýhody a byl by to krok zpět. Půjdu na to jinak.

Bude to boj, ale musím se naučit více odpočívat a stanovit si časové okno, kdy vůbec nezapnu notebook a nebudu prohlížet maily ani na mobilu.

Volné časové okno zkusím využít k načerpání nové energie procházkou, cvičením nebo četbou. A také by to chtělo více sociálního kontaktu.

Myslím si, že toto uvědomění je prvním krokem k úspěšnému řešení situace a že s výše uvedenými kroky přijde i nová energie.

Anketa

Využíváte home office?
Ano, občas.
22 %
Ano, často.
27,6 %
Ano, pracuji výhradně z domova.
32 %
Ne, můj pracovní obor to neumožňuje.
16 %
Ne, vyhovuje mi práce mezi lidmi.
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz