Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tři králové: nápis na dveřích neznačí počáteční písmena jmen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

K+M+B je značka psaná posvěcenou křídou na dveře domů. Pokud jste si mysleli, že značí počáteční písmena jmen Kašpar, Melichar a Baltazar, mýlili jste se.

Článek

Kromě toho, že ve spoustě domácností je tradicí odstrojování vánočního stromečku 6. ledna, jde také o den svátku Zjevení Páně, kterým fakticky vrcholí a končí Vánoce. Svátek Tří králů nám připomíná okamžik, kdy se Kristus nezjevuje pouze izraelskému národu, ale všem.

Tři králové, přesněji označováni jako Mudrci z Východu, jsou postavy z Matoušova evangelia, které se přišly poklonit narozenému Ježíši, uctily jej jako krále a obdarovaly zlatem, kadidlem a myrhou.

V Novém zákoně se ale nepíše o tom, že mudrcové byli tři, že byli králové a už vůbec zde není zmínka o jejich jménech. Vzhledem k tomu, že Ježíš dostal tři dary, předpokládalo se, že i mudrcové byli tři a později dostali jména, jak je známe dnes.

Mágové, mudrcové a nakonec králové

Pokud byste si přečetli nejstarší řecky psané rukopisy Matoušova evangelia, dozvěděli byste se, že z Východu přišli mágové, kteří byli teprve v pozdějších překladech bible označováni jako mudrcové. Za krále je vzhledem k přineseným darům později označila západní křesťanská tradice. Jména Kašpar, Melichar a Baltazar, která byla králům přisouzena, prý odkazují na jejich arabský, babylonský a perský původ.

Když se narodil Ježíš v judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mudrci od východu se objevili v Jeruzalémě a ptali se: „Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit.
Matoušovo evangelium

Matoušovo evangelium dále vypráví, jak král Herodes, který měl silnou obavu o své postavení, poslal mudrce do Betléma a požádal je, aby mu pak oznámili, kde se miminko nachází. Velmi uznávanou vědou byla astrologie a právě hvězda mudrcům ukazovala cestu až k domu, kde byl Ježíš s Marií.

Protože mudrcové krutému Herodovi neprozradili místo narození Ježíše, Herodes nechal zabít všechny chlapce do věku dvou let, ale Josef s Marií a Ježíšem se díky pokynu ve snu zachránili útěkem do Egypta.

Nápis na dveřích domů

Podle dostupných informací má značka K+M+B, psaná na dveře zpravidla 6. ledna posvěcenou křídou, jiný význam než počáteční písmena jmen Tří králů a znaménko plus vlastně není plus, nýbrž křížek.

Značka K M B nebo latinský ekvivalent C † M † B † představuje formuli požehnání. Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tedy Otce, Syna a Ducha Svatého.

Ve skutečnosti se jedná o zkratku latinského Christus mansionem benedicat, což v překladu znamená Kristus žehnej tomuto domu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz