Hlavní obsah
Názory a úvahy

Úplný zákaz cigaret povede jen k dalším neřestem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Když sleduji trend ohledně naprostého zákazu tabákových výrobků, obávám se, že na scénu přijde černý trh a kouření bude možná nahrazeno také jinými neřestmi. Historie navíc ukázala, že smysl dává spíše regulace.

Článek

Průkopníkem úpravy legislativy, týkající se přísného zákazu prodeje tabákových výrobků pro novou generaci, se stal Nový Zéland a porušení tohoto zákazu je trestáno tučnou pokutou. V praxi to znamená, že lidé narozeni například 1. ledna 2009 a později, si do konce života nebudou moct koupit tabákové výrobky. K zákazu tabákových výrobků se chce přidat také Velká Británie. Více zde.

Proč směřujeme k úplnému zákazu kouření?

Jako argumenty zákazu tabákových výrobků se uvádí zejména delší a zdravější život, díky kterému se ušetří také ve zdravotnictví.

Nic proti tomu. Sama nekouřím a pokud si někdo po ránu zapálí cigaretu na zastávce nebo mi na zahrádce u restaurace kouří u vedlejšího stolu v době, kdy zrovna jím, docela mě to obtěžuje přesto, že tuto vášeň respektuji. Většinou mám možnost poodejít někam dál. Na tomto místě zmíním, že si vážím kuřáků, kteří jsou k nekuřákům ohleduplnější a poodejdou oni.

Kam až může úplný zákaz tabákových výrobků dojít?

Přesto, že jsem nekuřačka, úplnému zákazu kouření nefandím. Kromě přínosů přijdou pravděpodobně také problémy. Bude zničen maloobchodní prodej a lidé, kteří budou chtít kouřit, cestičku si najdou například prostřednictvím černého trhu. Není pravda, že zakázané ovoce chutná nejvíce? Myslím, že ano.

Prohibice v Americe situaci zhoršila

Vzpomeňme si na prohibici ve Spojených státech amerických, která je, myslím si, dobrým příkladem. Třináctiletý úplný zákaz alkoholických nápojů zde platil od roku 1920 do roku 1933, aby se ve finále ukázal jako špatný experimentální nápad. Z pití se stala móda, zákaz se obcházel alkoholem maskovaným například v čajových šálcích. Těchto tajných restaurací, ve kterých popíjeli i zákonodárci, kteří prohibici odhlasovali, vzniklo prý pouze v New Yorku asi 100 000.

K nápravě společnosti nedošlo, rozvinul se černý trh i vyšší kriminalita. S novým ústavním dodatkem, který v roce 1933 prodej alkoholu opět povolil, začali pít i ti, kteří by normálně alkoholu neholdovali.

Americká prohibice je možná odvážné srovnání se současným trendem zákazu tabákových výrobků, ale nemyslím si, že by bylo úplně od věci. Jsem jednoznačně proti úplnému zákazu kouření přesto, že cigaretám nefandím.

Anketa

A co vy? Fandíte trendu úplného zákazu tabákových výrobků?
Ano.
18,2 %
Ne.
81,8 %
Jiná odpověď.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz