Hlavní obsah
Názory a úvahy

O nevinnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Na prvním místě je lidský život.

Článek

„Na prvním místě je lidský život,“ řekl v rozhovoru Ptám se já slavný hokejový brankář s politickými ambicemi Dominik Hašek. Poslouchám audioknihu od amerického historika a politologa Timothy Snydera Cesta k nesvobodě a přesně to si uvědomuji. Velké myšlenky a ideály, pokud postrádají vztah k jednotlivci, člověku, končí to tragédií. Jako to teď vidíme na válce na Ukrajině. Můžeme se bavit o názorech, idejích, ideologiích, co si kdo myslí, ale pokud to není postaveno na ochraně jednotlivce, jeho smyslu života, místa na zemi a ve světě, jeho konkrétní a jedinečné důležitosti, svobodě rozhodnutí, neopakovatelnosti, ale vše je podřízeno určité ideologii, jedné myšlence, názoru, končí to nešťastně. Nacismem či komunismem, či jiným ismem. Jednotlivec podle teorie a filosofie těchto režimů není důležitý, důležitá je myšlenka vůdce nebo strany, tedy podřízení jednotlivce systému či vůdci. Oba způsoby si zkusilo 20. století. A jak říká Snyder, celá myšlenka putinovského režimu, jež se nynější ruský režim k tomu sám hlásí, je založena na ideologii vytvoření alternativního společenství vůči Evropské unii, Eurasie, opírající se o Iljinovskou fašistickou filosofii, která vychází z neochvějnosti a dokonalosti vůdce, jemuž je podřízeno vše, který vše zařídí, dokonce i čistotu člověka a národa. Tyto ideologie mluví o nevinnosti státu či systému, v tomto případě Ruska proti zlému Západu, ale nikdy nemluví o člověku, o jeho nevinnosti a výjimečnosti. Jednotlivec totiž není pro tyto režimy důležitý. Klidně obětují člověka pro svojí věc, pro svojí hlásanou nevinnost. A nevinnost režimu se tak ztrácí. Dobro je blízko zlu. Mluví stejným jazykem. Ale v jednom se liší. Dobru vždy jde o člověka, zlo podřídí člověka systému, národu, státu, myšlence, ideologii. V tom vnímám základní rozlišování mezi dobrem a zlem, aspoň v tomto případě. Tak ať nám pomáhá Bůh a věřím, že pomáhá, a i přes veškeré peripetie vede svět k dobru, protože můj Bůh, v kterého věřím, je dobrý a nemůže jinak. Proto budu neustále opakovat stejnou větu „Sláva Ukrajině“, protože bojuje i za nás, abychom se nestali vazaly nějakému vůdci či systému, ale byli jedinečnými, neopakovatelnými a svobodnými bytostmi v rámci určitého společenství. Proto taky věřím v Evropu, integraci, Evropskou unii, kde každý může a má právo být tím, kým je, i s tím, že vše je tak nedokonalé, jak člověk, tak společenství. Mimochodem, to vše je tak biblické.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz