Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Belgický ovčák malinois: Poznejte špičkového psího atleta, nad jehož výkony se tají dech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Juan Pedro Diez / Wikimedia Commons / http://www.jpdiez.com / Creative Commons Attribution 2.0

Belgický ovčák malinois je krátkosrstým druhem belgického ovčáka s atletickými schopnostmi, nad kterými se divákům tají dech. Při skocích a zdolávání překážek totiž vypadá, jako by ignoroval zemskou gravitaci.

Článek

Výkonné a inteligentní plemeno

Malinois byl vyšlechtěn z belgických pasteveckých psů v 19. století. Má v sobě tedy všechny předpoklady pracovního plemene – je to energický, inteligentní a nebojácný ochránce. Už během 1. a 2. světové války ho armáda využívala k hlídání muničních skladů a jeho obliba u ozbrojených sil a policie přetrvává dodnes.

Tyto vlastnosti mu rovněž umožňují vynikat ve všech psích sportech včetně agility, canicrossu či flyballu, a to na vrcholové úrovni.

Štíhlé a svalnaté tělo poskytuje psům sílu a hbitost potřebnou pro vysoké a daleké skoky. K tomu jim zároveň pomáhají dlouhé nohy a pružná páteř. Nejde však jen o tělesné proporce – říká se, že potřebují zaměstnat také hlavu. Proto se doporučuje stimulovat jejich mysl formou složitějších překážek nebo řešením psích hlavolamů.

Zázrační psí atleti s ohromujícími dovednostmi

Belgický ovčák malinois dokáže vyvinout takovou rychlost a sílu, že vyběhne i na strom nebo na zeď. Maximální výška skoku se uvádí zpravidla do 1,83 metru (s tím, že by potenciálně mohl vyskočit až do 2,44 metru). Na sociálních sítích se tomuto plemenu přezdívá „superpes“ a dechberoucí záznamy dokazují, že si toto označení právem zaslouží:

V Národním výcvikovém středisku pro psy v indickém městě Gvalijár byl dokonce v rámci soutěže Flying Moon Jump zaznamenán skok až do výšky 4,76 metru. V tomto případě se však pes odrazil od svého pána, proto oficiální zápis v Guinessově knize rekordů zatím eviduje jako největšího skokana greyhounda z USA, který v roce 2017 vyskočil do výšky 1,917 metru.

Přesto se belgický ovčák malinois zaslouženě drží na předních příčkách v oblíbenosti pro sportovní a služební aktivity. Kromě skoků je totiž úspěšný i v překonávání překážek vyžadujících cit pro stabilitu a jemnou koordinaci pohybů.

Příkladem takové všestrannosti se stal pes jménem Monkey. Videa, v nichž zdolává opičí dráhu a předvádí triky, jako jsou jízda na koloběžce či na skateboardu, už mají na YouTube statisíce zhlédnutí. Z toho je patrné, že téměř neexistuje disciplína, kterou by toto plemeno nezvládlo.

Špičkový výkon však není samozřejmostí – k dosažení takových výsledků je zapotřebí pravidelný a kvalitní trénink. Zároveň se musí brát na ohled na individuální fyzické schopnosti každého psa. Přetažení a nesprávná technika výcviku mohou zvířeti přivodit zranění pohybového aparátu. Proto je vhodné veškeré aktivity konzultovat i s veterinářem a profesionálním trenérem.

Při tréninku je navíc důležité udržovat pozitivní motivaci. Aby malinois rád plnil povely svého majitele, lze jeho snahu podpořit pochvalou, pamlsky nebo společným hraním. Dobrá nálada je nezbytná také z toho důvodu, aby pes zůstal v klidu a trénink v něm nevyvolával úzkost či agresi.

Pro koho je malinois vhodný

Jak vyplývá z fyzických předpokladů plemene, belgický ovčák malinois bude šťastný všude tam, kde může uplatnit svou nekonečnou energii. Je skvělý jako pracovní nebo služební pes, ale může být dobrým společníkem i pro aktivního a sportovně založeného člověka.

Foto: diveofficer / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 2.0

Belgičtí ovčáci potřebují být v pohybu

Rozhodně není vhodný jako mazlíček do bytu. Vzhledem k jeho temperamentu se nedoporučuje ani k malým dětem nebo seniorům, kteří by měli problém zvládnout jeho sílu. Také má sklony poslouchat jen jednoho pána, což ve větší rodině může být problém. K cizím lidem i zvířátům bývá nedůvěřivý a při zanedbání výchovy může být nebezpečný.

Jedná se tedy o plemeno určené pouze pro zkušené chovatele, kteří pro něj mají odpovídající podmínky a zázemí. Samotné pobíhání po zahradě nestačí. Jestliže se pes nudí, rád se zabaví např. okusováním nábytku. Zároveň je před pořízením nutné myslet i na to, že se belgický ovčák dožívá 12–15 let, takže se bude jednat o dlouhodobý závazek.

Závěr

Belgický ovčák malinois je psím superhrdinou, který si na internetu získal velkou popularitu. Je skvělé, že tyto úžasné schopnosti může využívat i v oblastech, kde jsou nejvíce zapotřebí – ať už při záchraně lidských životů nebo v boji proti zločinu. Pokud mu věnujete dostatek času a provedete ho důslednou výchovou, stane se z něj spokojený a hravý společník, který vás bude chránit do roztrhání těla.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz