Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kočárek pro psa: Užitečná pomůcka, nebo pouhý rozmar majitele?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eskarína / leonardo.ai

Pokud jste už někdy zahlédli psa v kočárku, možná jste se zamysleli nad tím, proč ho majitel raději nenechá volně pobíhat po okolí. Kočárky však mohou být užitečnou pomůckou, jestliže je používáte racionálně a s ohledem na potřeby vašeho psa.

Článek

Vývoj a vlastnosti kočárků pro psy

Vývoj psích kočárků zdokumentovala americká firma Dog Quality, která ukazuje, co vzniku kočárků předcházelo – psi se dali naložit na vozík, do kočárku pro panenky nebo pro miminka.

Nic z toho však nenabízelo takový komfort. Proto se postupně začaly vyvíjet psí kočárky: nejprve lehčí a málo stabilní, určené jen pro malá plemena. Postupně se kvalita začala zvyšovat a na trhu se objevily i odolnější kočárky s vyšší nosností pro střední a velká plemena. V současnosti je kvalita psích kočárků téměř srovnatelná s kočárky pro děti:

Standardním vybavením jsou brzdy, odpružení, úložné prostory, zajišťovací kolečka, stahovací střecha, nepromokavý materiál, funkce pro rychlé skládání a některé modely lze upravit i na přívěsné vozíky za kolo. Cena psích kočárků se pohybuje v přibližném rozmezí 650–10 000 Kč.

Pro koho jsou psí kočárky určené

Kočárky vznikly zejména jako pohodlná pomůcka k převozu starých, nemocných nebo zraněných psů (podobně se dají využít i pro kočky). Kočárek tedy řeší především situace, kdy už s vámi váš mazlíček nedokáže udržet krok.

Užitečné mohou být i tehdy, když s sebou chcete vzít psa do obchodu, na návštěvu k veterináři nebo se potřebujete snáze pohybovat na výstavách (k tomuto účelu je součástí některých kočárků také upravovací stůl).

Dalším důvodem pro koupi kočárku bývají obavy o bezpečí zvířete. Někteří psi mohou být na ulici příliš neukáznění, nebo naopak cítí úzkost ve společnosti cizích psů a lidí. V takových případech je ale lepší zvážit, zda je možné tyto problémy eliminovat výcvikem.

Někteří majitelé také vozí své psy proto, aby se jim v létě nespálily tlapky. Často však místo kočárku postačuje správná péče. Blog DogTown doporučuje venčit psa v chladnější části dne (tj. brzy ráno či pozdě večer) převážně na travnatých plochách (v parku či v lese), zastřihávat srst mezi polštářky, používat pečující a ochranné přípravky nebo vyzkoušet psí botičky.

Nevýhody psích kočárků

Pokud je váš pes schopen chodit, měli byste mu umožnit pohyb bez použití kočárku. Dostatek pohybu může být jedním ze způsobů prevence obezity, kterou podle statistik trpí až 59 % psů. Obezita totiž může zkrátit život vašeho zvířete až o 2,5 roku.

Přeprava v malém uzavřeném prostoru navíc může některé psy stresovat. Je tedy potřeba se zamyslet i nad povahou psa a pozorovat jeho reakce, případně si kočárek před koupí vyzkoušet.

S pořízením psího kočárku vás zároveň čekají podobné starosti jako s kočárkem pro děti. Máte ho kam uložit? A na jak dlouho ho budete potřebovat? Máte ho následně komu prodat nebo darovat? Protože pokud máte starého a nemocného psa, ale neplánujete si pořídit dalšího, pro něhož by měl kočárek využití, bylo by lepší zvážit jiné možnosti přepravy.

Nakonec se musíte připravit i na sociální kritiku. Někteří lidé mohou nahlížet na kočárky pro psy jako na kuriózní extravaganci, což může vyvolávat nepříjemné reakce a poznámky. Jestliže se tedy nechcete stát terčem veřejného posměchu, může být používání psího kočárku problematické.

Čím nahradit kočárek pro psy

Pokud se jedná o malá plemena, na trhu existuje celá řada tašek či batohů pro psy, které mohou plnit podobnou funkci jako kočárek (tzn. zajistí snazší přepravu po obchodě, k veterináři apod.). Navíc se už ve společnosti vžily a nepůsobí tak infantilně.

Psa lze pochopitelně přepravit i autem nebo hromadnou dopravou. Problémy s pohybem pak mohou zmírnit různé rehabilitační a zdravotní pomůcky, jako je zvedací postroj, bandáže či ortézy.

Každá situace navíc může mít své vlastní řešení. Carlos Fresco, majitel psa Montyho trpícího leukémií, vozil svého nemocného čtyřnohého společníka v zahradním kolečku. I tato obyčejná pomůcka stačila k tomu, aby se společně vydali na poslední túru na horské stezce v Brecon Beacons ve Walesu.

Závěr

Pokud se rozhodnete používat psí kočárek, nezapomeňte, že toto rozhodnutí by mělo být založeno na individuálních potřebách a pohodlí vašeho psa. Pokud máte možnost, kočárek si před koupí vyzkoušejte a zvažte, zda se vám investice dlouhodobě vyplatí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz