Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kontroverzní subkultura lidských štěňat: Jak žijí muži v roli psů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Channel 4 Entertainment / Youtube / TRAILER: Secret Life of the Human Pups | Catch up on All 4

Odlišné projevy identity jsou často předmětem diskuzí. Zatímco někteří je tolerují, jiní se k nim staví kriticky. Jednou z komunit, která vyvolala protichůdné emoce, jsou tzv. lidská štěňata, která mají ve Velké Británii přibližně 10 000 členů.

Článek

Co je komunita lidských štěňat?

Lidská štěňata (neboli human pups) je komunita lidí, kteří se převlékají do psích kostýmů a napodobují jejich chování. Chodí po čtyřech, sdružují se do smeček, jedí z misky na zemi, hrají si s psími hračkami a poslouchají své „páníčky“.

Nejvíce zástupců lidských štěňat tvoří muži. Ačkoli původní smysl převleků byl čistě erotického charakteru, v současnosti se někteří její členové snaží prezentovat i nesexuální aspekty této subkultury, jako je obyčejný pocit relaxace a únik z reality, čímž se více přibližují stylu furries (tzv. „chlupáčů“, tedy lidí se zálibou ve zvířecích kostýmech).

Životní osudy některých členů zachycuje 40minutový dokument na britském kanálu 4 s názvem Secret Life of Human Pups (Tajný život lidských štěňat). V dokumentu se se svými pocity svěřují desítky mužů, z nichž největší pozornost je věnována Tomovi, Davidovi a Kazovi:

Jak vypadá život některých členů

Nejsilnější emoce u diváků dozajista vzbudil Tom, který v civilním životě pracuje jako elektrikář. V soukromí se však převléká do latexového oblečku dalmatina. Jakmile je Tom v kostýmu, stává se z něj Spot (neboli Flek) a ukazuje, jak si hraje s psími hračkami, pojídá psí suchary, nebo kam chodí do klece, kde se občas vymočí na noviny.

Jeho chování vedlo k rozchodu se snoubenkou Rachel, se kterou zůstali přátelé. Nyní Tom žije s Colinem – s páníčkem, s nímž se seznámil na internetu. Dokument se pak snaží všechny aktéry konfrontovat s tím, co prožívají.

Rachel připouští, že kdyby Tom s převlékáním za psa přestal, tak by se k němu vrátila. Tom si však nedokáže pomoci a zůstává s Colinem, jenž ho v roli psa podporuje a pomáhá mu účastnit se soutěží, které se pro tuto komunitu pořádají.

David alias Bootbrush (Smeták) pracující jako akademický spisovatel naproti tomu zdůrazňuje, že pro něj je to především únik z reality a možnost chovat se primitivně. Zároveň dodává, že mu dělá radost, když svým vzezřením lidi rozesměje a cítí se tak více uvolněný a přátelský.

Pro Kaze je pak nejdůležitější psí identita, která se stala součástí jeho osobnosti. Svých choutek se nedokázal vzdát ani v počítačovém obchodě, kde pracuje. Přiznává, že chňapal zákazníkům po košilích. Není to však jediná z jeho historek:

Jednou jsem se dostal do problémů – do opravny přišel zákazník a já měl v puse část počítače jeho otce. Ale ostatní zaměstnanci věděli, že se tak chovám ke všem. Nepřišlo jim to divné.
Kaz

Jak takové chování hodnotí psychologové?

Podle psychologů je v pořádku, když si na zvířata nebo jiné imaginární postavy hrají děti předškolního věku. U dětí v tomto věku to může být vyjádřením kreativity, ale Dr. Yamalis Diaz, klinický asistent profesora psychologie v hassenfeldské dětské nemocnici, upozorňuje i na další důvody:

  • Pro dítě to může být způsob, jak se něčemu vyhnout (např. místo odpovědi vydává zvířecí zvuky).
  • Extravagantním chováním se dítě snaží upoutat na sebe pozornost.
  • Může se jednat i o způsob, jak si něco vynutit (danou věc si jako zvíře může doslova vyřvat).
  • Pokud se dítě neumí vyjadřovat, může své sdělení doplňovat zvířecími projevy.

Doktor Diaz však upozorňuje na to, že takovému chování je potřeba nastavit jasné hranice, nebo včas vyhledat odbornou pomoc. Situaci je potřeba řešit zejména v těchto případech:

  • Ze hry nebo převlékání už se stala posedlost, která narušuje každodenní život.
  • Odlišný životní styl dítě sociálně izoluje.
  • Hra nebo převlek dítěti slouží jako prostředek pro únik z reality.
  • Dítě už téměř ztratilo vlastní identitu a vnímá samo sebe jako zvíře nebo imaginární bytost.

Jestliže se příčina tohoto chování dostatečně nevyřeší už v dětství, může se pak negativně projevit v dospělosti. V dokumentu Secret Life of Human Pups se řada účinkujících přiznala, že v dětství nebo pubertě čelili nějaké formě šikany. Někteří z nich se navíc za své chování stydí a za psy se vydávají potají. Je tedy patrné, že stejné problémy postihují i dospělé.

Závěr

Přestože styl některých subkultur může působit jako zábava, neměl by se automaticky stávat normou. Proto je důležité pozorně sledovat vývoj dětí a mladistvých, aby se v dospělosti nepotýkali s problémy se ztrátou identity a neinklinovali k různým formám úniku z reality.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz