Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Znáte rozdíl mezi křížencem a míšencem? Tito psi vás překvapí vzhledem i povahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paulconwall / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Pomsky – roztomilý kříženec trpasličího špice a huskyho

Vůči voříškům panuje řada předsudků. Nyní se však v podobě kříženců dostávají do módy a vznikají tak nová plemena označovaná jako designérská či hybridní. Kříženci a míšenci navíc řadu majitelů okouzlí jedinečným vzhledem i povahou.

Článek

Psa, jehož rodiče byli zástupci různých plemen, lidově nazýváme voříškem nebo „pouliční směskou“. Podle přiléhavější klasifikace se však tito psi označují buď jako kříženci (jestliže jejich rodiče byli čistokrevní psi různých plemen), nebo míšenci (rodiče byli kříženci či míšenci často neznámého původu).

Ze zahraničí k nám rovněž pozvolna proniká trend tzv. designérských plemen (někdy nazývaných také jako plemena hybridní). Jedná se v podstatě o moderní označení kříženců (čili čistokrevných psů různých plemen), u nichž očekáváme konkrétní povahu a vzhled.

Pojmenování jednotlivých plemen většinou vychází z angličtiny podle toho, jaká plemena se zkřížila. Můžete se tedy setkat s názvy jako goldendoodle (kříženec zlatého retrívra a pudla), cockapoo (kokršpaněl + pudl), puggle (mops + bígl), pomsky (trpasličí špic + husky) a mnoha dalšími:

Zatímco v České republice se zakládají první chovatelské stanice, ve světě mezitím vznikají nové druhy kříženců. Někteří chovatelé dokonce zacházejí do extrémů a kříží naprosto rozdílná plemena, jako je čivava a německá doga (výsledný potomek se potom nazývá chi-dane-dane nebo velký mexický pes).

Pro nejoblíbenější designérská plemena byl v roce 2021 založen také světový registr designérských plemen s názvem Designer Kennel Club. Na webu organizace jsou kromě lexikonu populárních kříženců uvedeny také podmínky registrace a další užitečné informace pro chov.

Co můžete očekávat od křížence

Kříženci se těší narůstající oblibě nejen díky své jedinečnosti, ale i proto, že řeší některé nedokonalosti standardních plemen. Díky křížení s pudlem psi zdědí srst, která obsahuje méně alergenů a tolik nelíná. Kříženci typu puggle (mops + bígl) zase díky delšímu čenichu lépe dýchají.

Nelze opomenout ani změny ve velikosti, kdy kříženec typu pomsky (trpasličí špic + husky) může být ideálním společníkem pro ty, kterým se líbí husky, ale nemohli by si tak velkého a aktivního psa dovolit. Vítaná je také změna temperamentu, kdy křížením s klidnějším plemenem vznikne mnohem vyrovnanější rodinný mazlíček.

Co se týče vzhledu, povahy i zdravotního stavu, vše se samozřejmě odvíjí od rodičů. Cílem chovatelů by pochopitelně mělo být pouze křížení zdravých a bezproblémových jedinců, aby výsledný potomek získal z obou plemen jen to nejlepší.

Co můžete očekávat od míšence

Na rozdíl od křížence, kde můžete jeho vlastnosti odhadnout podle charakteristik čistokrevných plemen, míšenec skýtá mnohem více překvapení a nejistoty. O to víc, nejsou-li jeho rodiče zcela známí. Musíte tedy být připravení na to, že pejsek možná v dospělosti bude vypadat jinak, než jste očekávali.

Tyto faktory mohou řadu lidí od pořízení míšence odradit. To vede k tomu, že jsou zpravidla nabízeni za nízkou pořizovací cenu, nebo skončí v útulku. Jestliže navíc zažili nějakou formu týrání, jejich šance na získání nového majitele bývají minimální.

Na druhou stranu se mohou těšit ještě lepšímu zdraví než kříženci, protože mají pestřejší geny.

Foto: Jamin Gray / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Míšenci jsou pro majitele jedno velké překvapení

Závěr

Kříženci se stávají stále oblíbenějšími pro svůj unikátní vzhled a povahu, která kombinuje vlastnosti rodičovských plemen. Míšenci jsou na tom podobně, jejich vzhled a povahu nelze zcela předvídat, ale vzhledem k rozmanitému původu jsou o to více jedineční.

Je tedy potřeba zvážit, do jaké míry chcete mít vlastnosti psa pod kontrolou a jaké požadavky by měl splňovat. Pokud však hledáte opravdu nevšedního společníka a standardní plemena vám nevyhovují, mohou pro vás být kříženci či míšenci vhodnou volbou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz