Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Smrtící pamlsky: Proč psi nesmí čokoládu nebo hroznové víno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik / www.freepik.com/ free license

Většina majitelů chce pro své mazlíčky jen to nejlepší. Bohužel se jim často snaží přilepšit různými lidskými dobrotami. Je však zásadní si uvědomit, že psí organismus funguje jinak a některé potraviny mohou být smrtelně nebezpečné.

Článek

Proč psi nesmí jíst čokoládu

Čokoláda patří mezi nejdiskutovanější zakázanou potravinu pro psy – nejspíše proto, že je mezi lidmi tak oblíbená. Obsahuje chemikálie kofein a theobromin, které se v medicíně používají jako diuretikum, ke stimulaci srdce, rozšíření krevních cév a uvolnění hladkého svalstva.

Psi však nemají trávicí enzymy, které by jim umožnily tyto látky bezpečně strávit. Proto se u nich výše uvedené účinky projevují silněji než u člověka a může dojít k srdečnímu selhání. Závažnými projevy jsou rovněž záchvaty, křeče a svalový třes. Tuk obsažený v čokoládě navíc může způsobit zánět slinivky břišní.

Otrava čokoládou se projevuje také zvracením, průjmem, zvýšenou žízní, lapáním po dechu, nervozitou, nadměrným močením (někdy s příměsí krve) a zrychleným srdečním tepem. Jestliže u psa pozorujete některý z uvedených příznaků, ihned vyhledejte veterinárního lékaře.

Míra ohrožení pochopitelně závisí také na množství snědené čokolády – čím méně, tím lépe. Roli hraje i složení, protože některé typy čokolády obsahují více kofeinu a theobrominu než jiné (obecně platí čím tmavší čokoláda, tím vyšší koncentrace). Průběh otravy se také může lišit podle velikosti, váhy a plemene psa.

Po pozření čokolády je rozhodující čas – pokud se u psa zatím žádné příznaky neprojevily, měli byste mu okamžitě poskytnout první pomoc. Doporučuje se vyvolat zvracení a podat živočišné uhlí v dávce podle hmotnosti psa. I tak je ale vhodné souběžně kontaktovat veterináře pro případ, kdyby během zvracení nastaly komplikace.

Jestliže svému mazlíčkovi přesto chcete tento pamlsek dopřát, kupte mu čokoládu určenou pro psy, která nebezpečné látky neobsahuje.

Foto: Hermann Luyken / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Některé pochoutky psovi nedávejte, i když na vás dělá psí oči

Proč psi nesmí jíst hroznové víno

Na druhém místě překvapivých, ale zákazných potravin jsou hrozny. Ačkoli látka způsobující otravu zatím není přesně známa, předpokládá se, že ji mohou vyvolávat třísloviny, flavonoidy a monosacharidy, které psi taktéž nedokážou strávit.

Nebezpečné jsou přitom všechny druhy hroznů (ať už bílé či červené, bez pecek i s peckami) včetně výrobků z nich, jakou jsou rozinky, džusy, želé nebo džem.

Konzumace může vést u psa k poškození či selhání ledvin. Příznaky jsou podobné jako u otravy čokoládou: zvýšený krevní tlak, nevolnost, zvracení nebo potíže s dýcháním. Opět platí, že je potřeba kontaktovat veterinárního lékaře, a pokud je to možné, přinutit psa hrozny vyzvracet. Vstřebávání toxinů ve střevech je následně vhodné eliminovat podáním živočišného uhlí.

Další nebezpečné potraviny pro psy

Čokoládou a hroznovým vínem výčet zakázaných potravin nekončí.

Nebezpečí představují také:

  • alkohol a káva
  • sůl (veškeré smažené či kořeněné potraviny jsou nevhodné, stejně jako uzeniny, které psy velmi lákají)
  • sladidlo xylitol (vyskytuje se např. ve žvýkačkách nebo mentolových bonbónech)
  • kynuté těsto
  • syrový bílek
  • syrová játra
  • česnek a cibule
  • brambory a rajčata
  • tepelně upravené kosti
  • houby
  • ořechy a jádra
  • avokádo a peckové ovoce
  • rebarbora a špenát

Závěr

O tom, co pejskovi může ublížit, je důležité poučit všechny osoby, které s ním přicházejí do kontaktu. Ne vždy však pes dostane nebezpečný pamlsek schválně – často si rád poslouží sám. Proto je potřeba dávat pozor i na jídlo, které si někam odložíte.

Dbáte tedy důsledně na jídelníček svého čtyřnohého kamaráda? Nebo mu občas dovolíte malý hřích? O své zkušenosti se můžete podělit v komentářích.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz