Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vědci objevili kosti hadího krále. Měřil až 15 metrů a žil před 47 miliony let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eskarína/leonardo.ai

V dubnu 2024 zveřejnili vědci studii kosterních pozůstatků gigantického hada, který svou délkou předčil i dosud největšího Titanoboa. Jedná se o zcela nový druh, který obýval západní Indii v období eocénu, tedy přibližně před 47 miliony let.

Článek

Obří had byl pojmenován jako Vasuki indicus (čili Vasuki indický). Název v sobě zahrnuje nejen lokalitu nálezu, ale i jméno mýtického hadího krále Vasukiho, jenž se podle hinduistů obtáčí kolem krku boha Shivy.

Co prozradila analýza fosilií

Studie popisuje nález celkem 27 obratlů, podle nichž vědci odhadli celkovou délku těla v rozmezí 11–15 m. Vasuki se tedy stal největším hadem, který kdy na naší planetě žil. Svými rozměry překonal i dříve známého hada rodu Titanoboa, který mohl dosahovat až 14,3 m, zatímco dnešní krajta mřížkovaná běžně dorůstá do délky 5–6 m.

Přesto vědci zatím zůstávají v definitivních odhadech opatrní, protože kostra není úplná. Pro přesné určení velikosti chybí obratle ze zadní části těla včetně lebky, která se bohužel u fosilií vyhynulých hadů většinou nedochová.

Foto: D. Datta & S. Bajpai / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 4.0 International license.

Fotografie nalezených obratlů

Nalezené obratle však poskytují vodítko také ke způsobu života dávného predátora. Porovnání s jinými fosiliemi a chování současných hadů dovedlo vědce k závěru, že Vasuki byl pravděpodobně suchozemský nebo částečně vodní had.

Jeho široké a válcovité tělo totiž neodpovídá anatomii vodních nebo dokonce stromových hadů (to bylo vyloučeno i s ohledem na jeho velikost). Nejvíce se tedy podobal dnešním krajtám či anakondám.

Pomalý škrtič z deštných pralesů

Obřímu tělu odpovídá i způsob lovu. Jelikož se jednalo o velkého a pomalého predátora, pravděpodobně lovil ze zálohy. Svou kořist obtočil a uškrtil. Jeho potravou mohli být sumci, želvy, krokodýli či kytovci, kteří s ním žili ve stejném období i biotopu.

Kosti byly nalezeny na místě tehdejšího močálu. Jednalo se o tropický deštný prales s teplotou kolem 28 °C. Právě vyšší teploty umožňovaly hadům dorůstat do takových rozměrů – jedná se totiž o studenokrevné živočichy, kteří přijímají teplo z okolí.

Závěr

Málokdy se podaří objev tak fascinujícího druhu. Pro vědce je Vasuki indicus dalším významným exemplářem z vyhynulé čeledi hadů Madtsoiidae, jejíž zástupci obývali Jižní Ameriku, Afriku, Indii, Austrálii i jižní Evropu.

A jak tento obří had zapůsobil na vás? Vzbuzuje ve vás úžas, nebo se vám při představě 15 m dlouhého monstra svírá žaludek? O své pocity se můžete podělit v komentářích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz