Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mexický naháč: Posvátný pes boha podsvětí, který okouzlil Fridu Kahlo, už našel domov i v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Xolomania – Pisareva Svetlana / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Mexický naháč, známý také jako Xoloitzcuintli nebo Xolo, patří mezi fascinující plemena s dlouhou historií. Ztělesňoval boha podsvětí, ale i věrného společníka, jenž prý dokáže vyléčit svého pána.

Článek

Historie a popularita plemene

Mexický naháč je jedním z nejstarších psích plemen na světě. Jeho původ sahá do doby před více než 3 500 lety, kdy ho chovali Aztékové a další mezoamerické civilizace. Uctívali jej jako posvátné zvíře, které hrálo důležitou roli v náboženských obřadech.

Představoval vtělení boha podsvětí Xolotla, jenž odváděl duše zemřelých do podsvětí – název plemene se tedy odvozuje od jeho jména (zatímco aztécký výraz itzcuintli znamená pes). Aby pes mohl svého pána provázet i na onom světě, byl často usmrcen a pohřben spolu s ním. Často byl také rituálně obětován, aby zajistil štěstí a přízeň bohů. Domorodci pak jeho maso snědli, protože věřili, že tím získají duchovní sílu.

Konzumace psího masa a následná likvidace plemene španělskými kolonizátory v 16. století dovedla tyto psy až na pokraj vyhynutí. Poslední jedinci pak dlouho přežívali jen v odlehlých indiánských vesnicích. Nakonec je zachránila iniciativa a nadšení chovatelů, jimž tito neobvyklí mazlíčci ukradli srdce. Nejznámějšími z nich byli slavná mexická malířka Frida Kahlo a její manžel Diego Rivera:

Snahám o zachování plemene rovněž pomohl zvýšený zájem o domorodé mezoamerické kultury po roce 1910. Psi Xoloitzcuintli se stali národním psem Mexika a popularitu jim přinesl také animovaný film Coco od společnosti Pixar, v němž hlavního hrdinu doprovází mexický naháč Dante.

V Čechách zatím toto plemeno není příliš rozšířené, přesto se nabídky štěňat občas objeví. Chovatelé se společně poznávají a vyměňují si své zkušenosti např. na sociální síti Facebook ve skupině Mexický naháč v Česku.

Vlastnosti a povaha plemene

Ačkoli se jedná o naháče, existuje i krátkosrstá varianta – o tu však není takřka žádný zájem. Největší oblibě se těší psi bez srsti, nebo jen s částečným osrstěním na hlavě, na tlapkách nebo na ocasu. Bezsrstí jedinci mají hladkou, teplou kůži, která může mít různé odstíny od černé přes šedou až po růžovou, skořicovou či skvrnitou.

Právě absence srsti posílila víru v jejich léčivé schopnosti. Vydávají totiž více tepla do okolí, a proto za chladných nocí zahřívali své pány a u nemocných plnili podobnou funkci jako termofor. Doporučovali se i pro léčbu nespavosti, revmatismu nebo astmatu. Ačkoli tyto účinky nejsou vědecky podloženy, odborníci se shodují v tom, že vřelá povaha těchto psů zvyšuje psychickou pohodu a zmírňuje pocity stresu.

Mexičtí naháči jsou všeobecně klidní a loajální společníci. Svoji rodinu si hlídají a rádi se mazlí, ale k cizím lidem bývají nedůvěřiví a těžce nesou změnu majitele. Napětí může způsobovat také kontakt s malými dětmi nebo menšími zvířaty, jež má pes tendenci prohánět – je tedy důležité naučit ho sebekontrole a nastavit mu hranice. Naštěstí je to bystré plemeno, které se dá snadno vycvičit, zejména pomocí odměn a pamlsků.

Ačkoli se psi Xolo nebrání lenošení, pravidelná fyzická aktivita je pro ně nezbytná – zejména ve štěněcím věku, kdy mají spoustu energie a více štěkají. Nároky na pohyb se rovněž odvíjí od velikosti psa. Podle výšky se Xoloitzcuintli dělí do kategorií:

  • Malý: 25–35 cm
  • Střední: 36–45 cm
  • Velký: 46–60 cm

Přičemž do bytu se doporučují psi malí až střední. Větší varianta už je na pohyb poměrně náročná, a proto se hodí spíše k domu se zahradou, kde bude mít dostatek prostoru.

Péče o kůži a zdraví

U bezsrsté varianty nelze opomenout starosti spojené s péčí o kůži, jež se do jisté míry podobá té lidské. Pes sice nelíná, zato je potřeba mu na zimu pořídit obleček, aby neprochladl, a v létě ho mazat opalovacím krémem, aby se nespálil. Pro tyto typy psů je k dostání speciální hydratační kosmetika, po níž se krásně lesknou. Avšak při špatné péči nebo po použití příliš mastného krému se jim může rozvinout akné.

Jinak se ale jedná o zdravé plemeno, které je původní a nepodepsaly se na něm negativní aspekty šlechtění. Kvůli genu, jenž způsobuje absenci srsti, mívají sice naháči menší počet zubů, což se ale na výstavách nepovažuje za důvod k penalizaci.

Závěr

Xoloitzcuintli jsou bezpochyby psi, kteří budí pozornost. Někomu připomínají netopýra, jiní je považují za ztělesnění elegance. Jejich vzhled může být kontroverzní, ale jedno je jisté – nikoho nenechají lhostejným.

Pro ty, jež hledají věrného společníka s nádechem exotiky a osobitým charakterem, může být Xoloitzcuintli ideální volbou. Naháče si rovněž mohou zamilovat i alergici a všichni, kteří se chtějí vyhnout úklidu psích chlupů.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Líbí se vám mexický naháč?
Líbí se mi a klidně bych si ho pořídil/a.
76,9 %
Vypadá roztomile, ale domů bych si ho nepořídil/a.
6,1 %
Vzhledově mě příliš nezaujal, ale jinak je to zajímavé plemeno s fascinující historií.
8,2 %
Vůbec se mi nelíbí, mám raději jiné psy.
8,8 %
Celkem hlasovalo 1174 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz