Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejlepší závodní kůň 18. století: Jmenoval se po bramborách a slávu si vydobyl i po smrti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / Public domain

Jména dostihových koní bývají extravagantní. Historicky jim ale jednoznačně vévodí Potoooooooo, jeden z nejlepších závodních koní 18. století v Anglii. Jak ke svému jménu přišel a co všechno dokázal?

Článek

Měl se jmenovat po bramborách

Budoucí šampion se narodil v roce 1773 klisně Sportsmistress a byl potomkem nejlepšího dostihového koně své doby, neporazitelného hřebce Eclipse.

Takový původ by pravděpodobně vzbuzoval touhu pojmenovat hříbě nějak vznešeně. Majitel Wiloughby Bertie, 4. hrabě z Abingdonu, měl však jiné mínění – přál si, aby se kůň jmenoval Potatoes (Brambory).

Nařídil tedy mladému stájníkovi, aby jméno napsal na zásobník na krmivo. Chlapec ho však nedokázal správně vyhláskovat a místo Potatoes vytvořil zkomoleninu Potoooooooo (někdy zkracovanou na Pot8o's). Hraběti to připadalo jako dobrý vtip a bizarní jméno už hřebci zůstalo.

Foto: Sawrey Gilpin / AMUSING PLANET / Public domain

Potoooooooo byl plnokrevný ryzák s bílou lysinkou | akvarel: Sawrey Gilpin, 18. století

Sportovní úspěchy

Potoooooooo závodil od roku 1776 do roku 1783 a tvrdí se, že zvítězil asi v 34 závodech ze 40 (počet výher se u některých zdrojů liší). Většina z nich byla na vzdálenost 4 mil (tj. zhruba 6,5 kilometru). Proslul zejména svou rychlostí a vytrvalostí, přičemž v průběhu dostihové kariéry změnil majitele.

V roce 1778 ho za 1 500 guinejí odkoupil hrabě Richard Grosvenor, protože lord z Abingdonu se dostal do finančních problémů a byl nucen postupně rozprodávat svůj majetek. Od té doby hřebec závodil pod žlutočernými barvami a výhry novému majiteli vynášely stovky guinejí za závod.

Největší porážku zažil na konci své kariéry, kdy mu bylo už 10 let. Tehdy prohrál dostih o 300 guineí s hřebcem Assassinem a také jeden dostih o 200 guineí.

Zasloužený odpočinek a život plemeníka

V roce 1784 se kůň dočkal zaslouženého odpočinku a byl převezen na farmu ve vesnici Balsham v hrabství Cambridgeshire. Tam sloužil jako chovný hřebec pro klisny hraběte Grosvenora. Ostatní zájemci si od něj klisnu mohli nechat nakrýt za poplatek 5 guinejí, který byl posléze zvýšen na 21 guinejí.

Potomků měl tento plemeník opravdu mnoho. Uvádí se, že zplodil 172 vítězných koní v hodnotě celkem 61 971 liber. Nejlepší z nich byl hřebec Waxy, který zajistil pokračování úspěšné pokrevní linie.

Posmrtná sláva

Potoooooooo zemřel v listopadu roku 1800 v Hare Parku, kam byl převezen už v roce 1796. Dožil se 27 let. Na místě odpočíval téměř 200 let, dokud v roce 1990 nepřišla prudká vichřice – ta vyvrátila strom, pod nímž ležely hřebcovy ostatky.

Po této zvláštní příhodě byla celá kostra vyjmuta a vystavena v Národním dostihovém muzeu v Newmarketu, kde je k vidění po boku dalších slavných koní:

Závěr

Závodní koně většinou zažívají největší slávu během sportovní kariéry, přičemž následně upadají v zapomnění. Ale jméno Potoooooooo je natolik jedinečné, že jakmile ho jednou uslyšíte, jen tak na něj nezapomenete.

Hrabě z Abingdonu by se zřejmě divil, jak tím koně proslavil. A nečekané odhalení hřebcových ostatků po dvou stoletích tomu ještě dodává punc tajemna – jako by si Potoooooooo opravdu přál zůstat středem pozornosti.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz