Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Podivuhodní tapíři: Podle Japonců požírají zlé sny, podle ochránců přírody jim hrozí vyhynutí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 蕭漫 / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

zleva nahoře: tapír jihoamerický, tapír horský; zleva dole: tapír středoamerický, tapír čabrakový

Vypadají jako kříženci prasete a slona, podle Japonců požírají noční můry a miliony let se prakticky nezměnili – tapíři, tajemní obyvatelé deštných pralesů, jsou zásadní pro růst a biodiverzitu mnoha druhů rostlin. Jenže jejich čas možná brzy vyprší.

Článek

Prehistorické bytosti, které přežily do dnešních dnů

Tapíři by se dali označit za živoucí fosilie. Na naší planetě se objevili v eocénu, geologickém období z doby před 58–27 miliony let, a postupně se rozšířili na území Asie, Evropy a celého amerického kontinentu. Do dnešních dnů přežilo 5 druhů, které obývají území Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie:

  • tapír čabrakový
  • tapír horský
  • tapír středoamerický
  • tapír jihoamerický
  • Tapirus kabomani

Přičemž Tapirus kabomani (někdy též nazývaný jako tapír amazonský) byl klasifikován jako nový druh teprve v roce 2013, kdy proběhla analýza lebky, tkání a DNA. Tento drobeček mezi tapíry, vážící „pouhých“ 110 kilogramů při délce asi 130 centimetrů, byl dlouho zaměňován se svým větším příbuzným, tapírem jihoamerickým.

Zvláštní anatomické znaky

Většina tapírů dosahuje úctyhodných rozměrů – měří kolem 2 metrů na délku a v kohoutku dosahují výšky přibližně jednoho metru. Jejich váha se pohybuje od 150 do 300 kilogramů. Srst je převážně v nenápadných odstínech hnědé, šedé nebo černé. Výjimku tvoří černobíle zbarvený tapír čabrakový a tapír horský, který se pyšní delší huňatou srstí přizpůsobenou životu v horském prostředí.

Mláďata všech druhů tapírů přicházejí na svět se skvrnitým a pruhovaným vzorem, jenž připomíná zbarvení selat divokých prasat – toto maskování jim poskytuje účinnou ochranu v přítmí lesního porostu.

Zajímavý je také počet prstů – zatímco na předních končetinách mají tapíři 4 prsty, na zadních pouze 3. Každý prst je navíc chráněný kopýtkem. Díky tomu se mohou pohodlně pohybovat po měkkém a bahnitém terénu. Umí také dobře plavat, s čímž jim pomáhá krátký chobůtek, jenž je jejich nejnápadnějším znakem.

Tento prodloužený pysk je velmi flexibilní – nejen, že pod vodou slouží jako šnorchl, ale umožňuje tapírům dosáhnout i na výše položené listy a větve a lépe je uchopit. Při nasávání pachů tapíři většinou flémují, tzn. stočí pysky a odhalí zuby, podobně jako koně nebo zebry, kteří jsou jejich nejbližšími příbuznými. Chobůtek také napomáhá tapírům vydávat pískavé zvuky, jež připomínají křik ptáků (na YouTube si lze poslechnout jejich nahrávku).

Přírodní zahradníci

Tapíři hrají v ekosystému důležitou roli – fungují totiž jako „zahradníci“. Tím, že konzumují velké množství ovoce, jejich trus pak obsahuje semena, která roznášejí na velké vzdálenosti. Spásáním husté vegetace také vytvářejí malé mýtiny, čímž dopřávají rostlinám více světla, a zároveň regulují nadměrný růst dominantních rostlinných druhů.

Vzhledem k vysokému příjmu potravy (denně zkonzumují až 40 kilogramů vegetace) produkují také značné množství trusu, který obohacuje půdu o živiny a zvyšuje její úrodnost. Svou přítomností tedy napomáhají udržet přírodní rovnováhu a podporují biodiverzitu flóry.

Povaha, folklór a míra ohrožení

Tapír je mírumilovný a roztomile vyhlížející býložravec, jenž je ve volné přírodě plachý a na člověka zaútočí jen zřídka. Možná proto ho Japonci uctívají jako Baku – nadpřirozenou bytost požírající noční můry. Když se tedy japonským dětem zdá něco ošklivého, probudí se a třikrát zvolají: „Baku-san, pojď sníst můj sen!“

Foto: Peregrine Fisher / Wikimedia Commons / Public domain

Podle legendy Baku vznikl z kusů, které zbyly, když bohové dokončili stvoření všech zvířat

Nicméně zvláštní vzhled těchto zvířat upoutal i Číňany nebo jihoamerické indiány, kteří je zmiňují ve svých legendách o stvoření světa.

Navzdory kulturnímu významu ale tapíři čelí řadě hrozeb. Některé domorodé kmeny je dodnes loví jak z náboženských důvodů, tak pro maso. Další problém představuje odlesňování a ztráta přirozeného prostředí. Ve volné přírodě se tedy situace nevyvíjí příliš dobře, a navzdory snaze o jejich ochranu stále zůstávají klasifikováni jako zranitelní nebo ohrožení (počty tapírů se pohybují v rozmezí cca od 2500 do 5500 kusů od každého druhu).

Obnovení populace probíhá pomalu, protože samice po dvou letech porodí vždy jen jedno mládě. Naštěstí některé druhy tapírů chovají také zoologické zahrady (u nás jsou k vidění např. v Zoologické zahradě v Praze, v Brně nebo ve Zlíně). V zajetí i v přírodě se pak tapíři mohou dožít až 30 let.

Závěr

Říká se, že tapír vypadá jako směs ostatních zvířat. Je to fascinující příklad živočicha, jenž přežil miliony let evoluce, avšak paradoxně může být ohrožen činností člověka během několika desetiletí. Jejich ochrana není jen otázkou zachování druhu, ale i udržení rovnováhy v ekosystémech, které obývají.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Která informace o tapírech vás nejvíce překvapila?
Jejich prehistorický původ – že přežili několik milionů let prakticky beze změny.
50 %
Jejich role v ekosystému – že fungují jako "zahradníci" deštných pralesů.
0 %
Jejich kulturní význam – že jsou v Japonsku uctíváni jako požírači zlých snů.
50 %
Jejich zvláštní anatomie – chobůtek, odlišný počet prstů na končetinách atd.
0 %
Objev nového druhu – že byl v roce 2013 objeven zcela nový druh tapíra.
0 %
Něco jiného – uvedu v komentáři.
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz