Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Poznejte nejstaršího jelena na světě: Místo paroží útočí ostrými špičáky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bernard DUPONT from FRANCE / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Muntžak červený

Muntžakové jsou jelenovití savci pocházející z Asie. Jedná se o nejstarší druh jelenů, kteří obývali tuto planetu už před 15–35 miliony let. Prehistorický původ se odrazil i na jejich vzhledu: jak vypadají a která česká zoo je chová?

Článek

Ostré špičáky a bizarní pachové žlázy

Muntžakové jsou malí až středně velcí jeleni, u nichž rozlišujeme 14 známých druhů. Výška v kohoutku se u většiny z nich pohybuje od 40 do 65 centimetrů a váha od 15 do 35 kilogramů.

Na první pohled vypadají docela obyčejně, ale jejich hlava skrývá překvapení – místo malých parůžků používají na obranu a při soubojích až 6 centimetrů dlouhé špičáky, jež jim dodávají poněkud děsivý vzhled:

Podivné jsou i pachové žlázy umístěné na čele a u očí. Tyto žlázy se otevírají a zavírají a dokážou doslova vyhřeznout – např. při námluvách nebo označování teritoria, kdy je samci otírají o větve a kmeny stromů, aby tam zanechali pachové stopy.

Kromě toho si často připomínají i svůj vlastní pach: k tomu jim slouží dlouhý jazyk, kterým si dosáhnou až na hlavu.

Dorozumívání a rozmnožování

Pachové stopy však nejsou jediným způsobem komunikace – nesmíme zapomenout ani na charakteristický „štěkot“. Zvuk připomínající výkřik muntžakové většinou používají jako varování: pokud zahlédnou predátora, několikrát zaštěkají a se zdviženým ocasem prchají do bezpečí. Štěkot muntžaků si můžete poslechnout na této nahrávce:

Vytrvale štěkají i samice po porodu, aby přilákaly samce. Muntžakové totiž nemají období říje jako ostatní jeleni, ale mohou se pářit po celý rok – výsledkem je, že samice bývají téměř nepřetržitě březí.

Březost trvá 6 měsíců a rodí se jedno mládě, dvojčata bývají vzácná.

V Anglii se stali invazivním druhem

Do Anglie se muntžakové dostali díky vévodovi z Bedfordu, jenž si je přivezl z Číny v roce 1894. Od roku 1901 bylo několik jedinců vypuštěno do volné přírody, kde se začali rychle rozmnožovat. V současnosti jsou rozšíření v jižní a střední Anglii a pomalu pronikají na sever.

Rádi se zdržují v hustých lesích s dostatkem křovin, kde nacházejí úkryt. Pokud zabloudí do městské zástavby, hledají útočiště v zahradách nebo parcích. Spásají listy, výhonky, ovoce, trávu, cibulky a houby, nicméně občas okusují i kůru stromů.

Proto jsou trnem v oku většiny zahrádkářů a v lásce je příliš nemají ani ochránci přírody, kteří je vnímají jako invazivní druh narušující původní ekosystém.

V ČR je smí chovat např. zoo v Plzni

EU se prostřednictvím směrnice snaží zakázat chov živočichů uvedených na seznamu invazivních druhů. To se významně dotklo i muntžaků, které jsme mohli obdivovat v zoologických zahradách. Zoologická a botanická zahrada města Plzně naštěstí dostala výjimku:

Na seznamu se ocitli, jelikož vzniklo několik populací v přírodě, největší v Británii. Tyto populace ohrožují původní druhy zvířat. My máme nicméně povolení je chovat i množit, ale všechna zvířata jsou monitorovaná a čipovaná.
zooložka Miroslava Palacká

Podle informací na webových stránkách by však muntžaky měla chovat také Zoo Liberec nebo Zoo Ústí nad Labem. Díky tomu můžeme tyto zvláštní jelínky spatřit, aniž bychom za nimi museli cestovat tisíce kilometrů.

Závěr

Muntžakové jsou živoucí představitelé prehistorické fauny s neuvěřitelnou schopností přežít a adaptovat se na nové prostředí. Ovšem ne všechny druhy mají takové štěstí – muntžak tmavý, muntžak žlutý a muntžak obrovský jsou považováni za ohrožené.

Tato zvířata čelí mnoha hrozbám, včetně ztráty přirozeného prostředí, lovu a fragmentace populací, což může vést k jejich vyhynutí. Nezbývá tedy než doufat, že příslušné organizace se postarají o jejich ochranu dříve, než bude pozdě.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz