Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poznejte Dextera: Psa, který po nehodě chodí jako člověk a přináší nemocným radost i naději

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: henrilacombefr / Pixabay / Free for use under the Pixabay Content License

Dexter si na procházkách k údivu kolemjdoucích vykračuje po zadních

Anglický špringršpaněl Dexter nám ukazuje, že i v nejtěžších chvílích existuje naděje. Po tragické nehodě, která ho připravila o přední nohu, se naučil chodit vzpřímeně jako člověk. Nyní svým příběhem inspiruje tisíce nemocných lidí po celém světě.

Článek

Dexterova nehoda a dlouhá rehabilitace

Dexterův život se obrátil naruby, když byl ještě roční štěně. Při toulání po dvoře zavětřil pach jelena a bezhlavě vyběhl do silnice, kde ho srazila dodávka. Následky byly zdrcující – utrpěl vážná zranění předních nohou, z nichž jednu musel veterinář amputovat. Druhou se sice podařilo zachránit, ale zůstala už trvale oslabená a nespolehlivá.

Pro majitelku Kentee a její rodinu z města Ouray v jihozápadním Coloradu to byla tragédie. Měli strach, zda jejich mazlíček ještě bude mít šanci prožít plnohodnotný život.

Dexter ale prokázal vůli žít. Po prodělané operaci a rozsáhlé rehabilitaci začal pomalu vykazovat známky pokroku. Rok musel nosit límec a dostal také speciální vozíček vyrobený na míru, aby se mohl znovu pohybovat. V tomto náročném období nikdo netušil, že se blíží chvíle, kdy Dexter všechny překvapí svou pozoruhodnou adaptací.

Okamžik, který všechno změnil

Kentee každé ráno snášela Dextera ze schodů, aby se mohl proběhnout po dvoře. Jednoho dne ho tam odložila bez invalidního vozíku a odskočila si pro kávu. Když se vrátila, zažila šok – Dexter stál jako zázrakem znovu nahoře na schodech. Překvapená majitelka ho tedy položila zpátky a s napětím čekala, co se bude dít. To, co následovalo, jí vyrazilo dech: Dexter se postavil na zadní nohy a s grácií vyběhl po schodech, jako by to tak dělal odjakživa.

Od té doby už odmítal chodit jinak. Přestože se ho zpočátku pokoušeli připoutat zpět k vozíku, vyústilo to akorát v to, že Dexter vstával i s vozíkem, což pro něj představovalo ještě větší zátěž. Ačkoli nad tím veterináři zprvu nechápavě kroutili hlavou, pravidelná vyšetření prokázala, že záda i kyčle jsou v pořádku a neobvyklý způsob chůze pro psa nepředstavuje riziko.

Od místní celebrity po mezinárodní senzaci

Dexterův pozoruhodný příběh se rychle šířil a brzy se stal v Ouray místní legendou. Kolemjdoucí se zastavovali a užasle zírali, jak si spokojeně pochoduje ulicemi s vyplazeným jazykem. Ale to byl teprve začátek jeho slávy.

V roce 2020 se video zachycující Dexterovu lidskou chůzi stalo hitem na sociálních sítích a roztomilý chlupáč se s paničkou zúčastnil také několika televizních show. Díky tomu získaly jeho účty na Instagramu a TikToku tisíce fanoušků, kteří dychtivě sledují jeho každodenní dobrodružství.

Inspirativní poselství

Dexterův příběh se dotkl mnoha lidských srdcí – připomíná nám, že ani v nejtemnějších chvílích nemáme ztrácet naději. Jeho nezdolná vůle přizpůsobit se zdravotnímu handicapu a překonat zdánlivě nepřekonatelné překážky se stala inspirací pro miliony lidí bojujících s nemocemi či postižením.

Proto každý měsíc zaplavují Dexterovu majitelku stovky dopisů. Fanoušci v nich většinou vyjadřují svou vděčnost, ovšem některé jsou i velmi osobní. Jedna pisatelka například uvedla:

Zotavuji se z intenzivní chemoterapie rakoviny prsu a Vy mi přinášíte každý den radost.

Závěr

Dexter nám svým příběhem ukazuje, že i zdánlivě bezvýchodné situace mohou mít nečekané řešení. Tisíce lidí inspiroval nejen svým nezvyklým způsobem pohybu, ale také tím, že přijal svůj handicap jako výzvu, ne jako překážku. Jeho odhodlání může být motivací pro každého z nás – ne vždy můžeme ovlivnit, co nás potká, ale můžeme ovlivnit, jak se k tomu postavíme.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Co vás na Dexterově příběhu nejvíce zaujalo?
Jeho neuvěřitelná schopnost přizpůsobit se nové situaci.
84,6 %
Radost ze života, která je vlastní všem pejskům.
12,1 %
Jeho schopnost šířit radost a naději prostřednictvím sociálních sítí.
0,8 %
Způsob, jakým jeho příběh mění pohled společnosti na zvířata s postižením.
2,3 %
Něco jiného, vyjádřím se v diskuzi.
0,2 %
Celkem hlasovalo 1929 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz