Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Poznejte nejvyššího koně na světě. Jeho předci kdysi vozili rytíře v plné zbroji

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dorota Kudyba / Pixabay / Free for use under the Pixabay Content License

Shirští koně patří mezi nejmohutnější tažné koně naší doby. Z tohoto plemene vyšlechtěného v Anglii pocházel také valach Sampson, jenž už od 19. století drží rekord nejvyššího koně na světě.

Článek

Historie a původ shirských koní

Předpoklady k obřím proporcím získalo toto plemeno už ve středověku. Pochází totiž z robustních chladnokrevných koní, které si s sebou do Anglie kolem roku 1066 přivezli Normané. Z nich byl dále vyšlechtěn tzv. English Great Horse (čili „anglický velký kůň“), jenž se pro svou velikost a sílu stal nejoblíbenějším koněm tehdejších rytířů.

Důraz na tyto vlastnosti kladl i Jindřich VIII., který zákonem omezil chov koní nižších než 15 dlaní (což odpovídá zhruba 150 centimetrům) a zakázal jejich vývoz do všech zemí včetně Skotska.

Role válečného koně skončila s využíváním střelného prachu, kvůli němuž se v bitvách začala upřednostňovat lehčí a rychlejší plemena. Od konce 16. století proto shirští koně naplno převzali úlohu tažných koní. Pro tento účel byli dále kříženi s plemeny dovezenými z Nizozemska, aby se zdokonalili ve vlastnostech potřebných pro těžkou práci.

Stali se nezbytnými pomocníky pro rozvoj britského průmyslu a své uplatnění našli nejenom v zemědělství, ale i v tahání těžkých nákladů ve městech nebo v docích. Ještě v 1. světové válce se používali k tahání děl, avšak po 2. světové válce se míra jejich využití drasticky snížila, což negativně ovlivnilo jejich populaci. Před vyhynutím je nakonec zachránilo jen nadšení posledních chovatelů.

Nejvyšší kůň na světě

Valach Sampson, zapsaný v Guinessově knize rekordů jako nejvyšší kůň na světě, se narodil v roce 1846 v Bedfordshire ve Velké Británii. Měřil 219 centimetrů a vážil okolo 1 524 kilogramů. Dnes už nám tohoto koňského velikána připomíná pouze jediná dochovaná fotografie:

Foto: Neznámý autor / Wikimedia Commons / Public domain

Nejvyšší kůň na světě – valach Sampson

Později byl Sampson dokonce přejmenován na Mamuta (Mammoth). Ale ani jeho současníci nejsou žádní drobečkové. Průměrná kohoutková výška hřebců je přibližně 178 centimetrů a hmotnost se pohybuje do 1 100 kilogramů. Klisny jsou o něco menší, ale měly by měřit nejméně 163 centimetrů.

Mírumilovní obři už dnes slouží spíše pro rekreaci

Přestože se jedná o koně, kteří byli v páru podle záznamu z roku 1924 schopní táhnout zátěž o váze 50 tun, jejich pracovní nasazení už zdaleka není tak intenzivní jako kdysi. Tradiční uplatnění jim zůstalo spíše v pivovarech, kde plní zejména propagační funkci.

Přestože se jedná o skvělé kočárové koně, řada chovatelů je má i na výstavy a rekreační ježdění. Využití však najdou i v drezuře a vzhledem ke klidné povaze jsou vhodní také pro hipoterapii. Svůj historický původ nezapřou ani při různých rytířských vystoupeních, jimž dodávají na autenticitě.

V České republice se s nimi setkáte jen zřídka – od pořízení odrazuje jak vyšší cena (která se pohybuje od 50 až do 500 000 korun), tak vyšší náklady na chov. Vzhledem ke své velikosti totiž shirští koně potřebují více krmiva a postroj je zpravidla nutné vyrobit na míru.

Závěr

Shirští koně vás na první pohled uchvátí svou velkolepostí a mírnou povahou. Zbarvení se nejčastěji vyskytuje v odstínech hnědé, černé nebo grošované, zatímco bělouši bývají vzácní. Typickým znakem shirských koní jsou bílé rousy, jež volně splývají nad kopyty o velikosti talíře.

V současnosti se těší největší oblibě nejen ve své domovině, ale také v USA, Kanadě a Austrálii. Stále se však jedná o ohrožené plemeno – celosvětově se počet těchto koní pohybuje mezi 2 000–3 000.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz