Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Strašík maloústý: Záhadná ryba s průsvitnou hlavou, kterou vědci spatřili jen devětkrát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kim Reisenbichler / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Strašík na první pohled připomíná ponorku nebo monstrum z jiné planety. Ve skutečnosti je to druh hlubokomořské ryby, která se svou neobvyklou anatomií přizpůsobila životu v temnotě. Podobu unikátního tvora se v roce 2021 podařilo zachytit na kameru.

Článek

Jak strašík vypadá a kde žije?

Strašík maloústý (Macropinna microstoma) tráví svůj život v podmořských hloubkách 600 až 800 metrů pod hladinou v severní části Tichého oceánu, od Beringova moře až po Japonsko.

Má tmavé, až 15 centimetrů dlouhé tělo s průsvitnou hlavou, jež připomíná skleněnou kupoli. Uvnitř se nachází mozek i oči, ale rozlišit je od sebe není tak jednoduché – ačkoli bychom oči očekávali vepředu, není tomu tak.

Dva kulaté výčnělky nad ústy totiž tvoří čenich. Oči jsou smaragdově zelené kuličky přesně uprostřed hlavy, zatímco světle zbarvený mozek se nachází až za nimi, blíže ke hřbetu.

V roce 2021 se vědcům z Výzkumného ústavu akvária v Monterey Bay během ponoru podařilo zachytit jedinečné záběry tohoto zvláštního živočicha. Rybu sice objevil už v roce 1939 mořský biolog W. M. Chapman, ale od té doby ji vědci spatřili pouze devětkrát:

Příčina nevšedního vzhledu

Za vším stojí adaptace na podmínky, v nichž strašík žije. Jeho oči se zeleným pigmentem účinně filtrují vlny povrchového světla téže barvy, což mu umožňuje lépe vidět kořist. Živí se především zooplanktonem, který sbírá z chapadel žahavců – nejčastěji medúz nebo jim podobných sifonoforů. Proto má oči umístěné uvnitř hlavy, aby si je při okusování chapadel nepopálil.

Vědci dlouho předpokládali, že se strašík dívá pouze nahoru, což bylo podpořeno také jeho anglickým názvem barreleye fish (doslova „ryba se soudkovitýma očima“). Při pozorování v roce 2009 však zjistili, že dokáže otočit oči dopředu, takže vidí i kořist před sebou.

Strašíci běžně tráví svůj život tím, že se téměř nepohybují. Ploutve jim umožňují manévrovat ve vodě a zastavit se na místě. Takto pozorují okolí, dokud nespatří žahavce – poté rychle vyplují k nim, aby se nakrmili.

Závěr

Strašík patří do široké skupiny záhadných hlubokomořských ryb, o jejichž životě zatím mnoho nevíme. O to víc je ale fascinující ho vidět a dozvědět se, že takový tvor na naší planetě vůbec existuje.

Video zachycené v roce 2021 nám navíc jako jediné umožnilo spatřit jeho průsvitnou hlavu v plné kráse – u ulovených exemplářů totiž jejich křehká struktura většinou praskla už při vytahování nad hladinu.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v anketě nebo v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Anketa

Strašík maloústý je fascinující hlubinný tvor. Co vás na této podivuhodné rybě nejvíce zaujalo?
Neobvyklý vzhled: Průsvitná hlava podobná kokpitu ponorky je opravdu pozoruhodná.
69,4 %
Vzácnost výskytu: To, že je tak málo prozkoumaná, z ní dělá skutečnou raritu.
7,4 %
Forma adaptace: Fascinuje mě, jak se dokázala přizpůsobit životu v extrémních podmínkách.
15,7 %
Způsob získávání potravy: Okusování zooplanktonu z chapadel žahavců mi připadá unikátní.
5 %
Nic konkrétního: Celkově je to zajímavý tvor, ale žádný aspekt mě výrazně nezaujal.
2,5 %
Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz