Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vážky vás zbaví komárů i much. Přečtěte si, jak je k sobě přilákat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: André Karwath aka Aka / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license

Vážky patří mezi nejúspěšnější predátory na světě. Svými loveckými dovednostmi předčí dokonce i psovité a kočkovité šelmy – na rozdíl od nich vás ale zbaví otravného hmyzu. Proto je na čase zjistit, jak je přilákat do vlastní zahrady.

Článek

Čím jsou vážky zajímavé

Vážky se vyskytují po celém světě s výjimkou Antarktidy. Celkový počet druhů se odhaduje na 7000, přičemž na našem území se setkáte přibližně se 70 z nich. Lidé si je často pletou s motýlicemi a šidélky, které ale patří do jiného podřádu (Zygoptera). Vážky poznáte jak podle rychlého letu (až 60 km/h), tak podle toho, že odpočívají s roztaženými křídly.

Jsou to opravdoví vzdušní akrobaté – dokážou létat jakýmkoli směrem, dokonce i zastavit na místě nebo couvat. Nemají sice sluch ani čich, ale zato mají vynikající zrak – jelikož se každé oko skládá z desetitisíců malých jednotek, mají téměř 360stupňové vidění citlivé na pohyb. Není tedy divu, že svou kořist zachytí v letu s až 97 % přesností.

Zpravidla nás však uchvátí jejich dlouhé lesklé tělo s žilkovanými křídly, jež hraje všemi barvami. Na takovou nádheru si ale vážka musí počkat. Svůj život začíná jako nymfa, která stráví pod vodou až 5 let. Už v této fázi vývoje je dravá a živí se vodním hmyzem, pulci nebo rybím potěrem. Po opakovaném svlékání vnější kostry pak konečně vyleze na povrch, přichytí se k půdě nebo vegetaci a vylíhne se z ní dospělec.

Co dokážou dospělé vážky a jak je přilákat

Dospělé vážky jsou úžasnými zahradními pomocníky – loví totiž komáry, mouchy, kobylky, motýly, létající mravence nebo jepice. Uvádí se, že jedna vážka dokáže za den spořádat až 100 komárů, což je zhruba 30násobek její tělesné váhy.

Jak je však k sobě přivábit? O své rady a tipy se na internetu podělil zahrádkář ze Severní Karolíny, kterého komáři trápili natolik, že ani nemohl vyjít ven. Díky vážkám se mu ale podařilo zredukovat množství komárů téměř na nulu:

Tip č. 1 – vybudujte pro vážky posezení

Vážky potřebují mít místo k odpočinku, odkud si zároveň budou vyhlížet potenciální kořist. Autor videa doporučuje vytvořit vážkám bidýlka z bambusových kolíků, nebo natáhnout po pozemku ocelový drát. Kolíky se zapichují do květináčů a drát se vine napříč celou zahradou. Ve videu je vidět, jak vážky na posedech čekají na soumrak, což je pro ně ideální čas k lovu komárů.

Tip č. 2 – vytvořte prosperující ekosystém

Pouhý trávník vážky nepřivábí. Je zapotřebí vysázet rostliny a stromy, aby se měly kde schovat, a rovněž pravidelně mulčovat, čímž se vytvoří dostatek organické hmoty pro výživu celého ekosystému. Ideální jsou zejména dlouho kvetoucí rostliny – lákají totiž létající hmyz, který se stane další potravou pro vážky. Autor se chlubí, že takto zařízená zahrada zajistí i dostatek včel, čmeláků a žížal.

Tip č. 3 – udržte si populaci vážek, které jste přilákali

Vážky jsou extrémně citlivé na chemické znečištění, proto je nezbytné používat pouze přírodní insekticidy. Důležité je postřik správně načasovat, aby se neshodoval s dobou, kdy jsou vážky na lovu. To znamená, že postřiky se nikdy nemají provádět ve chvíli, kdy slunce zapadá, neboť tehdy jsou vážky nejaktivnější. Autor také upozorňuje na to, že jelikož vážky rády vysedávají na vyvýšených místech, měl by se postřik provádět směrem dolů, a ne např. formou mlhoviny, která se rozptýlí do vzduchu.

Pokud to lze, doporučuje odstraňovat nechtěné škůdce ručně (sám je vysává ručním vysavačem). Cílem je minimalizovat riziko, že vážky nechtěně zahubíte. Protože zatímco se nymfy vyvíjejí celé roky, dospělé vážky žijí přibližně měsíc.

Opravdu potřebujete jezírko?

Vodní prvky bývají často uváděny jako nezbytnost. Ne každý si však může jezírko dovolit, a pokud by mělo sloužit i pro nymfy, muselo by se udržovat v dobrém stavu několik let. Otázkou také zůstává, do jaké míry se vyplatí instalovat jen malý vodní prvek – pak je totiž důležité kontrolovat, zda opravdu přitahuje vážky, nebo se stal pouze dalším líhništěm pro komáry.

Proto zahrádkář ve videu raději ukazuje své vlastní metody, jež jsou vhodnou alternativou pro všechny, kteří vodní prvky nechtějí.

Závěr

Jedná se o krásný a mírumilovný hmyz, který je pro člověka naprosto neškodný. Časy pravěkých vážek rodu Meganeura, které měly rozpětí křídel až 75 cm, jsou už dávno pryč. Nyní se v Evropě setkáte s vážkami s maximálním rozpětím 10,5 cm.

Vážky jsou poměrně zvědavé, takže někdy si sednou i na vás. Tehdy je můžete obdivovat zblízka. Bývají oblíbeným námětem v umění, přičemž v Asii a Americe jsou považovány za symbol štěstí. Vzhledem k tomu, že vyhledávají čisté prostředí, jsou také přírodním indikátorem míry znečištění.

Až tedy vážky potkáte, buďte na ně hodní. Podaří-li se vám je přilákat do vlastní zahrady, můžete mít radost z toho, že vám pomohou zbavit se otravného hmyzu ekologickým způsobem.

Pokud vás téma zaujalo, neváhejte se podělit o své názory v diskuzi a sdílejte článek na sociálních sítích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz