Hlavní obsah
Umění a zábava

Youtuber vložil jedovaté predátory do společného terária. Výsledek experimentu ho překvapil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carlos Valenzuela / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Někteří youtubeři udělají pro vysokou sledovanost cokoli. Jeden takový natočil video o čtyřech jedovatých predátorech, které vložil do společného terária s očekáváním, že se vzájemně napadnou. Video ale zachytilo něco překvapivého.

Článek

Jedovatý had, tarantule, štír a stonožka

Nápad smíchat v malém teráriu nebezpečné predátory se jevil jako zajímavá podívaná, jež přivábí zvědavé diváky. Vietnamský youtuber provozující kanál Animal Secrets si pro tento experiment vybral jedovatého hada, tarantuli, štíra a stonožku. Čtyři rozdílné tvory, které spojuje jen hrůza, kterou v nás vzbuzují.

Záměr tohoto počínání je očividný – nechat zvířata bojovat proti sobě a vyvolat vzrušení, jaké snad prožívají jen příznivci kohoutích zápasů nebo koridy. Pravdou je, že si video vysloužilo už přes 15 476 515 zhlédnutí, takže v tomto ohledu svůj cíl zjevně splnilo.

Následoval lítý boj, nebo touha se zachránit?

Jako prvního obyvatele terária vidíme štíra pod plastovým poklopem, kde stojí nehnutě jako socha. Následně je poměrně nešetrně do ubikace vhozena obří tarantule, kterou se majitel snaží neobratně přinutit k přesunu vedle štíra. Po zmateném pokusu o útěk ale i ona končí pod poklopem:

Poté je do terária vržena zvědavá stonožka. Skutečnost, že by se měla ocitnout pod poklopem, se jí vůbec nelíbí, ale i ona se tomu nakonec podvolí. Jako poslední je do terária vložen had – vzhledem ke své velikosti bez poklopu. Na přesun reaguje poměrně apaticky a působí dojmem, že by si nejraději v klidu zdřímnul.

Jakmile jsou predátoři na svých místech, začne youtuber postupně zvedat poklopy. Všichni ale zůstávají ve strnulé pozici. Teprve když se náhle neklidný had pomalu roztahuje po teráriu a zavadí přitom o stonožku, propukne zmatek.

Vyděšená stonožka narazí do štíra a tarantule. Oba reagují v obranném gestu, avšak místo přímé šarvátky zcela nečekaně vyhledají útočiště u hada. Je patrné, že nikdo z nich nemá chuť se prát.

Had s tarantulí se snaží z nepříjemného prostředí uniknout, přičemž had překonává okraj terária jako první. Tehdy kamera zachycuje něco, co nikdo nečekal – stonožka využívá příležitost, vyšplhá se hadovi na hřbet a nechá se doslova vyvézt z výběhu ven. Současně odchází i tarantule, která se zachytí na vnější straně.

Video končí tím, jak had společně se stonožkou mizí v prostoru pod teráriem. Jediný, kdo zůstal, je štír, jenž se rozhlíží po prázdné ubikaci. Místo souboje ve stylu kdo z koho tedy všichni zůstávají naživu.

Dojmy z kontroverzního videa

Komentáři se to pod videem jen hemží. Převážnou část diváků video pobavilo a útěk zvířat jim připadá vtipný. Pro jednotlivé predátory vymýšlejí hlášky a veselá přirovnání: stonožka je např. jako „ten chaotický druh kamaráda, kterého všichni máme“, zatímco opuštěný štír se stal „králem terária“.

Vidět stonožku, jak se vozí na hadovi, je zdaleka to nejúžasnější, co jsem kdy na YouTube viděl.
@Yes_ima_geek

Pro jiné diváky byl výsledek pokusu inspirativní. Ohromilo je, že nebezpeční živočichové upřednostnili záchranu vlastního života před nesmyslným soubojem.

Najdou se ale i diváci, kteří youtubera obviňují z týrání zvířat. Ačkoli diskutovaný kanál obsahuje převážně záběry z krmení, jež zobrazují kruté, leč z hlediska přírody přirozené chování predátorů, najdou se na něm i videa podobná tomu, které jste právě viděli. A v takových případech už se dá skutečně polemizovat nad tím, zda se ještě jedná o krmení dravých zvířat, nebo o podívanou na úkor utrpení.

Důvody, proč youtuber natáčí taková videa, neznáme. Z hlediska platformy YouTube je to však zatím v pořádku, protože videa zůstávají veřejná a nikdo je nezablokoval.

A jak působí video na vás? Myslíte si, že už jsou aktivity některých youtuberů za hranou? O své názory se můžete podělit v komentářích.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz