Hlavní obsah
Finance

1. 1. 2030 a Česko přijalo euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Pražský hrad

Česko 1.1.2030 hypoteticky přijalo euro. Pojďme si představit několik scénářů očima protagonistů a antagonistů.

Článek

První si přiblížíme pesimistický scénář.

Je 1.1.2030 a Česko právě přijalo euro. Staronový premiér Andrej Babiš (ANO) vše okomentoval slovy, že už nešlo nic dělat, že předchozí vlády prolhaného a korupčního Petra Fialy (ODS) vše dopředu škodolibě připravily, aby přivedly Česko na buben. Inflace okamžitě vyskočila o 20 % a spousta domácích i zahraničních investorů utekla do zahraničí. Rovněž spousta obyvatel ČR v naději, že ještě stihnou vybrat své celoživotní úspory a zachránit se útěkem kamkoli jinam, zahájili run na banky a v celé ČR zkolaboval finanční sektor. Průmysl klesl o 50 % a to ani nemusíme zmiňovat, že kurz byl stanoven jako 50 korun za euro. Okamžitě se na televizních obrazovkách, jako obvykle, objevili různí ekonomové, kteří vše shrnuli slovy, my jsme vám to říkali. Zdravíme Lukáše Kovandu. Řekové zároveň odmítli ručit za naše dluhy.

Podtrženo sečteno. Přijetím eura Český stát prakticky zanikl a rozpadl se v prach.

A nyní si představme optimistický scénář.

Je 1.1.2030 a Česko právě přijalo euro. Staronový premiér Andrej Babiš (ANO) právě během velkého zájmu médií a kamer přítomných novinářů vybírá krátce po půlnoci z bankomatu v Průhonicích první eurové bankovky a vše doprovodí slovy, že euro je dobrá mena. Česko se tak členem eurozóny. Může se tak nyní podílet na stanovení cesty, kterou se ECB bude ubírat. Zdravíme guvernéra Michla a už se těšíme, až bude ve Frankfurtu hájit české zájmy. Dále se také ČR stala atraktivnější destinací pro domácí i zahraniční investory a zvýšila tak svůj hospodářský růst i potenciál. Občanům i podnikům klesla výše úroků u úvěrů nebo hypoték či půjček a mohou tak ušetřené prostředky využít pro ně zajímavějším způsobem. Inflace je identická jako byla před přijetím a ke zdražení tedy nedošlo. Kurz 24,50 byl stanoven jako neutrální jak pro exportéry/importéry, tak i pro věřitele/dlužníky. Na televizních obrazovkách se opět objevili různí ekonomové, kteří vše okomentovali slovy, že jsme měli štěstí a že na jejich slova teprve dojde. Někdy v příštím století.

Položme si otázku, který ze scénářů je reálnější. Až na chování Andreje Babiše (ANO) je to celkem jednoznačné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz