Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko je ve všem před Slovenskem, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Slovensko

Slovensko je v očích většiny Čechů bráno jako méně úspěšný soused než jsem my sami. Opak je ovšem mnohdy pravdou.

Článek

Především v poslední době má mnoho Čechů tendenci koukat na Slováky a Slovensko povýšenecky. Přece jsme bohatší, máme hezčí města, jsme lepší v hokeji i fotbale a Slováci ve větším množství dlouhodobě emigrují do Čech než opačně Češi na Slovensko. V poslední době se k tomu v jisté míře přidalo i opovrhování slovenskými politiky.

Jsou ovšem oblasti, kde má Slovensko značný náskok. Jednou z nich je společná evropská měna, kterou se na Slovenku platí již 15 let a drtivá většina Slováků by ji neměnila. Psát pouze o euru jako takovém je ovšem velmi povrchní. Otázka přijetí společné evropské měny je mnohem komplexnější. V české debatě o přijetí společné evropské měny či nepřijetí panuje často názor, že euro všechny naše problémy buď vyřeší, anebo je naopak mnohem zhorší. Velmi dobře toto ovšem popsala ekonomka Helena Horská, která bere euro jako prostředek pro lepší budoucnost za předpokladu, že si vyřešíme své domácí úkoly jako je důchodová a zdravotnická reforma a dobudování infrastruktury.

Zajímavou zkušenost ovšem v tomto tématu dodal slovenský ekonom Pavel Gertler. Ten zmínil, že tehdy na Slovensku tuto logiku otočili. Řekli si, že euro přijmout chtějí, a co pro to teda musí všechno udělat, aby jim pomohlo a naopak neuškodilo. Tak vznikly významné reformy za vlády Mikuláše Dzurindy, kdy se ze Slovenska stal ekonomický tygr a vyvrcholením tohoto reformního úsilí byl vstup Slovenska do eurozóny v roce 2009.

Pojďme si nastavit cíl a cestu a všechny reformy nám půjdou snáze, protože budeme vědět, proč je děláme. Jinak se budeme neustále topit v bažině o tom, jestli jsme pro zvyšování věku odchodu do důchodu nebo jestli je na Hradě dobrá akustika.

Zdroje:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11054978064-fokus-vaclava-moravce/224411030530003/

https://www.youtube.com/watch?v=jO5qkF01PVA&t=14310s

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Mikuláš Dzurinda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz