Hlavní obsah
Finance

Dovedu si představit projednání přijetí eura v poslanecké sněmovně, říká její předsedkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Nedávno jsme natočili rozhovor s předsedkyní Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Hlavním tématem bylo přijetí eura.

Článek

Poklusem k euru!

TOP 09 představila v rámci výzvy „Česko musí zrychlit“ 9 programových kroků, z nichž jedním je „Poklusem k euru“. TOP 09 je přesvědčena, že by přijetí eura pomohlo české ekonomice i politické stabilitě. Když země přijme euro, občané si dennodenně sahají na výhody členství v EU, a to zdaleka nejen ekonomické. Poklusem k euru znamená udělat všechno pro to, abychom měli větší podporu pro jeho přijetí v rámci společnosti a byli schopni ho přijmout do konce dekády. Proto TOP 09 objíždí regiony na debatní setkání s občany, na nichž vysvětluje a debatuje, proč je dobře vstoupit od eurozóny.

Termín, ke kterému směřujeme, je rok 2030. Umíme si představit i dřívější, ale jsme realisté, protože si uvědomujeme, že je potřeba odpracovat i tu podporu v rámci veřejnosti, řekla Markéta Pekarová Adamová. Setkáváme se i s mnoha podnikateli a od nich dlouhodobě slýcháme, že by byli rádi, abychom už euro měli. Proto TOP 09 prosazovala do programového prohlášení a následně do ozdravného balíčku, aby firmy mohly účtovat v eurech, to už tam je, vnímáme, že nám to pomůže o krok přiblížit euro i veřejnosti, která s tím teď třeba trochu zápasí.

Rozdílné názory v koalici

Stejný nesoulad je však i v koalici SPOLU, kde je kromě TOP 09, KDU-ČSL i ODS. A právě ODS v rámci koalice patří k odpůrcům přijetí eura. Jsme transparentní v tom, v čem se od sebe lišíme, říká Markéta Pekarová Adamová. Stavíme na tom, co nás spojuje, ale jsou i témata, ve kterých se neshodneme – třeba v přijetí eura. Ale i tady dochází k určitým posunům a že i diskuze o euru v rámci ODS existuje a jsou více slyšitelní i zastánci, vnímám jako perspektivu, že se to bude měnit i v koalici SPOLU.

Podle Markéty Pekarové Adamové je nyní nejdůležitější, abychom plnili kritéria. O to se snaží v rámci ozdravného balíčku. Jsou to bolestivé kroky, ale mají vést k tomu, abychom se nedostali do ještě bolestivějších časů, kdy by pak nás léčba stála mnohem víc. Druhý krok je pak férově a transparentně si přiznat, jak si stojíme. Dle všech stávajících analýz bychom už mohli vstoupit do tzv. čekárny na euro - ERM 2. Pak je třeba vědět také o těch dalších krocích, především směřovat ke stanovení termínu přijetí společné evropské měny.

Evropské volby euro přetřesou

Na to budou mít vliv i evropské volby, které se budou konat příští rok. I když přijetí eura je v gesci národního parlamentu, mnohé subjekty z řad odpůrců i příznivců už jej vyzdvihly jako jedno z hlavních témat. TOP 09 bude kandidovat i v těchto volbách v koalici SPOLU, a i přes nejednotný hlas uvnitř koalice bude během své kampaně euro podporovat. Budeme si s velkou radostí připomínat 20 let od našeho vstupu do EU, jako milník naší novodobé historie. Náš život se výrazně změnil k lepšímu, celkový prospěch pro úplně každého občana je doslova hmatatelný. Je potřeba daleko více hovořit o tom, že nejde jenom o ekonomický přínos, ale že jde o bezpečnost a v období krizí – kterých teď bohužel zažíváme nebývale mnoho. Tím, že jsme v tomto společenství, jsme silnější a těžíme z toho všichni. Dá se to ukázat na celé řadě konkrétních údajů; je důležité, abychom vnímali sílu jednoho velkého společného trhu, na který máme snadný přístup jak jako občané, tak jako firmy, tedy všichni z toho benefitují, říká Markéta Pekarová Adamová. Česko je středně velkou sebevědomou zemí, ale v globálním kontextu jsme jedno čínské nebo indické město – možná spíše předměstí takového města – takže si pojďme občas férově říct, že jenom díky tomu, že jsme součástí EU, je náš hlas v globálním prostředí slyšet a že díky tomu, že jsme součástí obrovského trhu, jsme také zemí, která prosperuje.

Na poslední otázku, jestli si jako předsedkyně sněmovny umí představit, jak by vypadalo přijetí eura, odpovídá s úsměvem, že ano. „Dovedu si to představit. Je důležité, abychom se žádné výzvy nikdy nebáli. Protože jenom ti, kteří se nebojí výzev, jsou schopni v nich něco dokázat, takže žádný strach, “ uzavírá s úsměvem. Celý rozhovor si můžete pustit zde.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano.
20,5 %
Ne.
78 %
Nevím.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15488 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz