Hlavní obsah
Finance

Euro? Bez odvahy těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Kdy Česko přijme euro? Jaké jsou výhody eura a nevýhody eura? Ovlivní euro volby do europarlamentu? Nejen o tom v našem rozhovoru s europoslancem KDU-ČSL Tomášem Zdechovským.

Článek

Výhod přijetí eura je tolik, že je až s podivem, jaké opatrné ticho toto téma provází. Tomáš Zdechovský přiznává, že dosud chyběla odvaha politiků vnášet euro do veřejného prostoru – jednoduše proto, že to není populární téma. Jak by ale také mohlo být, když tu dlouhá léta chyběla diskuze odborníků i politiků, živená pověstným euroskepticismem Václava Klause. Nedávnou brzdu představovala pandemie covid, která euro odsunula na vedlejší kolej – když hrozil schodek téměř 500 mld., bylo zapotřebí nejprve stabilizovat rozpočty.

Jaké že jsou ty výhody, ptáte se? Když pomineme fakt, že jsme se k přijetí eura zavázali svým vstupem do EU (tedy otázka nezní „jestli“, ale „kdy“), najdeme důvody veskrze pragmatické. Zdechovský jich vyjmenovává hned několik. Měli bychom stejnou měnu jako mnoho států EU, což podstatně zjednodušuje život při cestování – všude vybíráte z bankomatů zdarma, neplatíte žádné skryté poplatky. Sám Zdechovský hodnotí, že je třeba během pobytu v Chorvatsku zkrátka pohodlnější mít eurovou kartu. Pro podnikatele pak nedává smysl platit bankovní poplatky za převod měn. Současná vláda již také povolila vést účetnictví v různých měnách (samozřejmě euro nevyjímaje), což usnadní vstup českých podnikatelů na eurový trh.

Od příštího roku začneme plnit hlavní kritérium vstupu do eurozóny - naše dluhy budou pod 3 % celkového HDP, tedy tehdy nastane čas k zahájení debaty o přijetí eura. Těžko říct, jak reálné je přijetí do roku 2030 (jak si třeba stanovila TOP 09), ale Zdechovský zdůrazňuje odhodlání vést diskuzi se všemi koaličními partnery; koneckonců přijetí eura měla KDU-ČSL i ve svém volebním programu. Navíc států eurozóny přibývá - mělo by vstoupit i Bulharsko – a čím méně států bude s vlastní měnou, tím méně se setrvání u koruny vyplatí ČR.

Europoslanec také podotýká, že řada jeho evropských kolegů hlavně z pobaltských zemí zmiňuje důvod bezpečnosti coby zásadní motivaci pro přijetí eura: „Hlavním motorem byla ruská hrozba.“ Ta se nás pochopitelně také dotýká, a proto se tento argument objeví i v nové kampani za přijetí eura. V ní chce Zdechovský vysvětlovat mýty, které o euru panují - např. že se ztrojnásobí ceny. To ovšem nikde nenastalo; krátkodobě se ceny mohou zvýšit, pak začnou stagnovat. Pro reálné příklady nemusíme chodit daleko: nedávno jsme se potýkali s téměř 20% inflací; kdybychom měli euro, byla by možná poloviční.

Politici se bojí o euru diskutovat, protože na tomto tématu ztrácejí politické body. „Ba naopak bychom měli jako generace odvážných politiků na diskuzi o euru ty body začít získávat,“ uzavírá Zdechovský.

Celý rozhovor si můžete pustit na tomto odkazu.

.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rozdělení křesel v europarlamentu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz