Hlavní obsah
Finance

Euro v ČR? Byznys už ho má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Euro

Přijetí eura v ČR možná nebude otázka rozhodnutí vlády, ale byznysu.

Článek

Poslední roky dávají podnikové sféře zabrat na všech frontách od nedostatku lidí až po likvidační ceny energií a vysoké úrokové sazby. Část podniků ovšem je schopná zcela pragmaticky snížit své náklady na financování přechodem z korunových úvěrů na eurové, protože v tu chvíli mají o 4-6 % nižší úrok.

ČNB tento posun bedlivě sleduje. Viceguvernérka Eva Zamrazilová si nechala zpracovat studii o euru v naší ekonomice. Výsledkem studie je, že na naši ekonomiku mají větší vliv rozhodnutí FEDu nebo ECB, než rozhodnutí ČNB a že naše vlastní měna naopak poškozuje naše malé a střední podniky, protože si nemohou sáhnout na levnější eurové financování a jsou tudíž oproti konkurenci v nevýhodě. Celé to nakonec vede do situace, kdy firmy financované levnějšími eury skupují tuzemské podniky, které si nemohly ulevit eurovým financováním, a i proto se dostali do finančních problémů. Dalším bodem studie je například objem úvěrů. V eurech mají již 1,7 bilionu korun a korunové pouze 1,3 bilionu.

Všechno toto je v oné studii velice srozumitelně popsáno. Navíc lidmi, kteří nejsou euru úplně naklonění, a tedy pokud toto říkají, výhody eura jsou již nesporné.

Toto je tedy další studie, která jasně popisuje, že euro je prostě levnější než koruna. Pojďme tedy ušetřit všichni a přijmout konečně euro.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz