Hlavní obsah
Aktuální dění

Euro zachraňuje státní rozpočet!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo dopravy

Náš stát na tom opravdu není dobře ohledně strukturálních problémů s rozpočtem, a tak se snaží šetřit všude tam, kde to jen trochu jde. Pomáhá euro.

Článek

I když náš stát opakovaně avizuje, že téma euro pro něj nyní není tématem, opak je pravdou. Obrovské schodky státních financí vedou i euroskeptické ministry k řešením, která bychom od nich nejspíše nečekali, ale tato řešení jsou pragmatická a znamenají nižší zadlužení. Výsledkem je, že čím dál více oblastí financovaných státem je v eurech.

Naposledy se tak stalo v oblasti výstavby dálnic, konkrétně dálnice D4, která je aktuálně budovaná formou PPP projektu. Jeho část je, jak v nedávném rozhovoru přiznal ministr dopravy Martin Kupka, financována v eurech, a díky tomu se inflace stavby nedotkla tolik, jako by to bylo v případě financování v korunách.

Po emisi dluhopisů v eurech a možnosti vedení účetnictví v eurech je toto další oblast, kde stát na euro přechází. A proč to náš stát dělá? Protože je to výhodnější, levnější, nic víc v tom není. Škoda, že stejné výhody neumožní i běžným občanům přijetím eura.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz