Hlavní obsah
Finance

Fotbalový přestup? Kamkoli za spoustu eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Přestup Eduarda Santose

Stále více transakcí ve fotbalovém prostředí probíhá v měně, kterou bychom někde asi moc nečekali.

Článek

Aktualitou posledních dní je přestup, respektive uplatnění opce na hráče Eduarda Santose, který z pražské Slavie hostuje od dubna v brazilském celku Red Bull Bragantino, které se aktuálně nachází na 6. příčce místní nejvyšší soutěže.

Přestupová částka má být 1,2 milionu eur. Cena je to jistě adekvátní situaci na trhu a výkonosti hráče, to překvapivé asi moc nebude, ovšem poněkud může zarazit použitá měna. Brazilský celek platí českému týmu v eurech. Země na druhé straně planety platí členské zemi EU, která ale není součástí eurozóny, v eurech. Fascinující problém má jednoduché vysvětlení. Euro je ve světě funkční měna číslo 2 hned po americkém dolaru. Navíc celý evropský fotbal je v euru, a i týmy ze zemí mimo eurozónu s tímto faktem pracují. Většinou tak, že celá ekonomika klubu je v euru. Proč? Protože je to pro ně jednodušší a tudíž levnější. Upřímně, k čemu by pražské Slavii byla brazilské měna v Evropě.

Slavia ovšem zachází i v Česku s eurem ještě dál. Nabízí například vstupenky na domácí zápasy od 9,99 € za kus. Další zajímavostí je například hodně spekulovaný přestup hráče FK Teplice Štěpána Chaloupka právě do Slavie. Slavie za něj Teplicím nabízí 0,5 milionu eur. U týmu hrajícího evropské poháry euro smysl dává, ovšem u týmu, který má k účasti v pohárové Evropě trochu dál, je to minimálně překvapující.

Turbulentní období má za sebou celek Viktoria Plzeň. Klub, který měl v minulém roce vážné finanční problémy se probojoval do skupinové fáze nejprestižnější evropské fotbalové soutěže Ligy mistrů, se nakonec zachránil, kdy i díky dobrým fotbalovým výsledkům podepsal nové sponzory, a především nového majitele. Tím se stala rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. Z místa původu skupiny asi nemusíme příliš spekulovat nad hlavní účetní a funkční měnou týmu plzeňské Viktorie. Teď navíc vedení Viktorie jedná o případném prodeji svého útočníka Rafia Durosinmiho do německého Frankfurtu za až 10 milionu eur.

Pouze toto vše dokazuje, že nejenom průmysl, služby, ale i domácí fotbal funguje v euru. A proč? Je to jednodušší, levnější, a i na druhé straně planety ho uplatníte.

Zdroje:

https://www.slavia.cz/article/21282-Eduardo-Santos-prestupuje-do-Bragantina

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2385511

https://infotbal.cz/slavia-hleda-stopera-prijit-muze-chaloupek-z-teplic/

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-durosinmi-je-blizko-prestupu-do-frankfurtu-5016994

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz