Hlavní obsah
Finance

Koruna oslabuje. Už zase?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Pro někoho může volně plovoucí kurz koruny být výhodný, ne ale pro tak otevřenou ekonomiku, kterou má ČR, a ještě navíc tolik navázanou na Eurozónu.

Článek

Nalijme si čistého vína. Dnešní doba je velmi bohatá na různá geopolitická rizika. Začalo to obdobím nemoci Covid-19 a vesele pokračuje dalšími ozbrojenými konflikty.

Taková situace vede investory a další hráče na finančních trzích, aby chránili své jmění jeho přesunem do bezpečných přístavů. To je například americký dolar. Koruna to opravdu není, ta je na finančních trzích v koši s měnami některých afrických států jako rizikové aktivum, odkud se při i velmi mírném otřesu odlévá kapitál.

Výsledkem je velmi rozkolísaný kurz, který ještě před několika měsíci byl 27 Kč za euro, aby nedávno téměř atakoval 23 Kč za euro, a v posledních dnech opět oslabil k hranici 24,7 Kč za euro.

Foto: Euro v Česku

Kurz koruny

Pro podnikání a plánování v podniku je důležitý jeden prvek. Je to stabilita, čím více jí je, tím lépe. Tou stabilitou, a tedy o jeden velký problém pro naše podnikatele méně, je přijetí eura. Proč? Protože je to je stabilnější, jednodušší a levnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz