Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Nové jaderné bloky? 8 miliard eur a úroky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jaderná elektrárna Dukovany

Česko se po dlouhých letech hnulo z místa a rozhodlo se investovat do nových jaderných bloků v Dukovanech.

Článek

Minulý týden nejen českým tiskem prolétla až šokující zpráva. Vláda Petra Fialy vybrala v tendru na nové jaderné bloky korejskou firmu KHNP. Její nabídka měla být téměř ve všech důležitých parametrech lepší, než nabídka francouzské firmy EDF.

Nejdůležitějším parametrem je samozřejmě výsledná cena. V českém případě rovnou dvou bloků o celkovém výkonu 2000 MW elektrické energie se jedná o cenu 8 miliard eur. V médiích je často zmiňováno 400 miliard Kč, ale cena v nabídce je v eurech.

Zároveň se jedná o cenu tzv. over night cost, tedy bez ceny peněz v čase a dalších náležitostí. Navíc je model financování jasný pouze pro jeden blok, pro druhý se bude muset ještě vytvořit. Určitě ale půjde o soubor různých soukromích a státních půjček a garancí s náležitým úrokem.

Mezinárodní obchod prostě funguje buď v dolarech nebo eurech. 8 miliard eur je velká suma, i když se rozloží v čase. Značnou část nárůstu této sumy mohou dělat úroky z případného úvěru. Jistě by v tomto ohledu bylo dobré tyto úroky snížit vstupem do Eurozóny.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dukovany-vlada-edf-khnp-cez-tendr-jadro.A240717_103048_ekonomika_ven

https://byznys.hn.cz/c1-67345530-dodrzeni-terminu-a-smluvene-castky-za-nove-bloky-dukovan-to-nelze-predpokladat-rika-analyticka-a-popisuje-klicove-souvislosti

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-prehledne-co-vime-o-ceskem-jadernem-tendru-stoleti-255925

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz