Hlavní obsah
Finance

Posun ODS v přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Čelní představitelé ODS

ODS byla vždy euroskeptickou stranou na české politické scéně, ale situace už není taková jako ještě před několika lety

Článek

ODS je česká pravicová liberálně konzervativní strana, která se k evropské integraci staví euroskepticky.

Toto mentální nastavení straně vštípil její zakladatel Václav Klaus starší. Sice to byl původně on, kdo z pozice premiéra České republiky zahájil přístupové rozhovory, ale později jeho vztah k EU jako celku rychle chladl. Toto nastavení ve straně zůstává dodnes, i když slábne, a právě o tom bude tento článek.

Protagonistou oné euroskeptické části ODS je dnes její hlavní ekonomický expert a poslanec Jan Skopeček. Nedávno ho ještě doplňoval dlouholetý politik ODS v Bruselu Jan Zahradil. Památná je petice pro zachování koruny před sněmovními volbami v roce 2014, kterou vedl právě Jan Skopeček.

V nedávném rozhovoru ministr financí a 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura zmínil, že zatímco dříve byl poměr členů ODS pro euro 1 ku 9, nyní to je 4 ku 6 a že debata o euru se ve straně dále vede. Sám ministr Stanjura se k otázce eura staví neutrálně a stejně tak premiér Petr Fiala, což je ovšem v historii ODS velký obrat proti značně odmítavému postoji.

Foto: Euro v Česku

Názor členské základny ODS na přijetí eura

Dalším velkým posunem je jmenování nového zmocněnce pro přijetí eura Svazu průmyslu a dopravy. Stal se jím člen výkonné rady ODS a podnikatel Pavel Drobil. Poměrně známou se stala na sociální síti X debata právě Pavla Drobila s Janem Skopečkem o euru.

ODS je největší vládní stranou v poslanecké sněmovně a má rovněž největší počet ministrů a na vládní úrovni tak efektivně blokuje kroky směřující k přijetí společné evropské měny, jako se stalo na konci roku 2023, kdy ministerstvo financí s ČNB vydalo negativní stanovisko k přijetí eura k analýze připravenosti ČR na jeho přijetí.

Přesto se jisté kroky k přijetí evropské měny ministry za ODS dějí. Stát vydává eurové dluhopisy, staví dálnice za eura, nyní půjde vést podnikové účetnictví v eurech a rovněž ve společné evropské měně platit daně.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano
41,5 %
Spíše ano
0,5 %
Nevím
0,3 %
Spíše ne
0,6 %
Ne
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/pavel-drobil-penize-a-vliv-euro-zavedeni-eurozona-dane-vyplaty_2310311455_vik?_ga=2.216889685.2136750070.1704113763-1476482334.1623177460&_gl=1*1al1g22*_ga*MTQ3NjQ4MjMzNC4×NjIzMTc3NDYw*_ga_NHXTP7RWNV*MTcwNDExMzc2Mi44LjEuMTcwNDExMzc2Mi4wLjAuMA..

https://www.youtube.com/watch?v=7zeH7F9zSl4

https://archiv.hn.cz/c1-67268530-stanjuruv-urad-vyhodnotil-ze-cesko-bude-brzy-pripravene-na-euro-presto-ho-doporucuje-odmitnout-ministri-zuri

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz