Hlavní obsah
Aktuální dění

Posun ohledně vstupu do ERM II. NERV zpracuje analýzu vstupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

NERV

Vláda se odhodlala postupovat ohledně eura maximálně objektivně, a proto jí NERV vypracuje analýzu vstupu do ERM II.

Článek

Poslední dny jsou na české politické scéně velmi dynamické. V pondělí nechal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro vstup ro ERM II Petra Zahradníka. To ovšem koaliční špičky nenechali jen tak a v úterý večer svolali první dohodovací řízení této koalice.

Debata, eufemisticky řečeno, trvala několik hodin, ale přinesla několik zajímavých posunů. Onen zmocněnec pro euro uznávaný ekonom Petr Zahradník byl opět odvolán. Ve funkci strávil cca 24 hodin. Za to, ale byl poradnímu orgánu vlády NERV uložen úkol, aby zpracoval analýzu vstupu Česka do ERM II. Tuto analýzu má NERV předložit vládě v říjnu letošního roku.

NERV se ovšem ústy svých několika členů vyjadřuje spíše v duchu, že vše již bylo ohledně vstupu do ERM II řečeno a dělali by spíš opět něco znovu. Vzhledem k některým vyjádřením koaličních politiků a členů vlády se ovšem sluší poznamenat, že opakování je matka moudrosti.

Toto vše se děje v kontextu tradičního vývoje české měny, která v pondělí po 2 letech postupně oslabila a prolomila hranici 25 korun za euro. Od začátku roku tak oproti euru oslabila už o 7 %. Nejenom exportéři, ale i dovozci musí tradiční potíže s kurzovým zajišťováním. Za oslabováním stojí postupné snižování úroků ČNB, a naopak držení úrokové sazby ECB, která vytváří tlak na oslabování koruny. Nejenom velké podniky, ale už i malé a střední se těmto výkyvům brání přechodem na eurové financování jak ohledně eurových úvěrů, ale také v platbách mezi sebou.

Nebuďme naivní, koruna zase brzy posílí, ale opět to povede ke ztrátám, které jsou naprosto zbytečné a podniky poté nemají tolik prostředků k investicím nebo na navyšování mezd a platů. Pojďme se těmto cyklům vyhnout a ušetřit, přijměme euro.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano
41,5 %
Spíše ano
0,5 %
Nevím
0,3 %
Spíše ne
0,6 %
Ne
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Zdroje:

https://archiv.hn.cz/c1-67292410-vratka-koruna-euro-je-po-dvou-letech-za-25-co-bude-dal-s-ceskou-menou-zalezi-na-cnb-i-ecb

https://domaci.hn.cz/c1-67292520-vladni-spory-o-euro-stazenim-zmocnence-nekonci-koalice-po-ostre-debate-reseni-odsouva

https://archiv.hn.cz/c1-67292840-osm-mesicu-na-analyzu-k-euru-nemame-co-noveho-prinest-zni-ze-samotneho-nervu

https://archiv.hn.cz/c1-67292850-pan-euro-nejzbytecnejsi-roztrzka-vlady-nulovych-rozhodnuti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz