Hlavní obsah
Finance

Schizofrenní politika ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Guvernér Aleš Michl

Ještě nedávno ČNB intervenovala proti oslabování koruny, ale nyní tak nečiní a oslabování jí už nevadí.

Článek

Česká národní banka je dle zákona povinna pečovat o cenovou stabilitu v České republice. Má k tomu několik nástrojů. Jedním je výše úrokových sazeb a druhým je oslabování nebo posilování kurzu koruny vůči jiným měnám. V našem případě se často jedná o kurz koruny vůči euru, který má na naši ekonomiku velký vliv.

Po zahájení ruské války proti Ukrajině česká koruna oslabila a dále se její kurz vyvíjel velice nestabilně, a tak se ČNB na jaře 2022 rozhodla intervenovat na stabilizaci kurzu koruny vůči euru. Jako hodnotu kurzu, kterou koruna nepřekročí stanovila ČNB 24,70 Kč za euro a použila na to prodej svých eurových devizových rezerv v řádu miliard eur. Stanovením téměř pevného kurzu vůči euru jsme se téměř dostali do, dnes hodně diskutovaného, ERM II.

V roce 2023 naopak kurz posílil až na 23,50 za euro díky stabilizaci situace na finančních trzích, nárůstu firemního financování v eurech a velkému rozdílu ve výši úrokových sazeb mezi ČNB a ECB, ovšem ke konci roku začala koruna oslabovat.

Foto: Euro v Česku

kurz koruny

Začátkem roku 2024 se koruna pohybuje kolem 24,40 Kč za euro s výhledem dalšího pomalého a postupného oslabování, ale již zde není ČNB, která by uměle kurz poslala intervencemi jinam. Argumenty o měnových kanálech a firmách, které přecházejí na levnější eurové financování a zvyšování úroků u korunového financování se jich tedy netýká, najednou nezaznívají. Naopak zaznívají pochvalná slova o zvládnuté inflaci v ČR díky krokům ČNB, díky kterým inflace byla jenom skoro 20 %.

ČNB hraje docela schizofrenní hru. Jednu chvíli chce silnou korunu, pak zase slabou a spálí u toho klidně třetinu svých rezerv a fakticky nás dostane do režimu ERM II. Řešení je jednoduché, buď mějme schopné vedení ČNB nebo přijměme euro. To druhé řešení je v mnoha ohledech jednodušší a dlouhodobě udržitelnější.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano
41,5 %
Spíše ano
0,5 %
Nevím
0,3 %
Spíše ne
0,6 %
Ne
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-meny-kryptomeny-cnb-brani-korunu-pred-oslabenim-za-dva-mesice-z-rezerv-dala-uz-200-miliard-208498

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/koruna-kurz-koruny-k-euro-posilovani-koruny.A230228_172803_ekonomika_alis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz