Hlavní obsah
Názory a úvahy

Silné ekonomické portfolio? Bez eura těžko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sídlo Evropské komise

Česká vláda se konečně dobrala, koho navrhnout jako příštího českého eurokomisaře v Bruselu. Ovšem ta horší část s jeho budoucím portfoliem, nás teprve čeká.

Článek

Česká vláda vyšle do Bruselu současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN). Celá tato záležitost mohla ovšem proběhnout rychleji a jednoznačněji, aby nadále neoslabovala naše možné pozice v příští Evropské komisi.

Jozef Síkela je slušný kandidát. Má za sebou zajímavé pozice v soukromé sféře a taky zkušenosti z ministerstva a v době českého předsednictví to byl, kdo koordinoval zvládnutí energetické krize v Evropě vyvolané Ruskou agresí proti Ukrajině a manipulací s energetickými surovinami na trhu Ruskem. Tímto si v Bruselu vydobyl pozitivní ohlas na svou osobu, který by brzy mohl výrazně využít. Je zde ovšem několik ale.

Česko si po dlouhé době pomýšlí na silné ekonomické portfolio. Zde je největší problém. Jsme sice ve třetině největších států EU, ale nemáme euro. To je v tomto ohledu velký deficit, asi největší. Několik menších problémů je třeba gender budoucího eurokomisaře nebo menší počet europoslanců za vládní strany ve vládní většině frakcí v Europarlamentu, ale euro je zdaleka největší problém.

Euro je ekonomický projekt, ale jako každý takový projekt má nakonec svůj přesah i do politiky. Vyřešme teda oba tyto problémy přijetím eura.

Zdroje:

https://domaci.hn.cz/c1-67345430-rozhodnuto-kandidatem-vlady-na-eurokomisare-je-ministr-prumyslu-sikela

https://archiv.hn.cz/c1-67345490-von-der-leyenove-navzdory-je-dobre-ze-vlada-odmitla-nominovat-zenu-a-do-bruselu-posila-jen-sikelu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz