Hlavní obsah
Aktuální dění

Velký průzkum: Kdo z kandidátů do europarlamentu chce euro?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Euro v Česku

Oslovili jsme 138 kandidátů z deseti uskupeních kandidujících do Evropského parlamentu s otázkou, zda jsou pro přijetí eura.

Článek

V pátek a sobotu můžeme jít volit našich 21 zástupců v Evropském parlamentu. A i když to není v gesci europoslanců, jedním z hlavních témat pro rozhodování voličů se stalo euro. Pokud je postoj kandidátů k přijetí eura v Česku jedním z důležitých kritérií i pro vás, tak právě především vám je určen tento článek.

Do našeho průzkumu jsme zařadili všechny subjekty, které mají zástupce v evropském či českém parlamentu, nebo reálnou šanci v eurovolbách uspět. U subjektů zastoupených v poslanecké sněmovně jsme zaslali dotaz všem kandidátům, u ostatních jen těm na předních místech. U všech subjektů kromě Pirátů se však objevilo i pár kandidátů, na které nebylo možné vyhledat žádný kontakt, kam jim dotaz poslat. Zároveň nemělo smysl se ptát SPD a Svobodných, kteří jasně deklarují v kampani a programu, že jsou proti.

Nejprve začneme lídry jednotlivých kandidátek, kde jsou síly vyrovnané:

Pro euro jsou:

  • Danuše Nerudová ze Starostů a osobností pro Evropu,
  • Marcel Kolaja z Pirátů,
  • Johanna Nejedlová ze Zelených,
  • Lenka Helena Koenigsmark ze SEN21 a Volt.

Naopak proti euru jsou:

  • Alexandr Vondra ze Spolu,
  • Klára Dostálová z ANO2011,
  • Petr Mach z SPD a Trikolory,
  • Kateřina Konečná ze Stačilo.

Na náš dotaz nereagovali Lubomír Zaorálek ze SOCDEM a Filip Turek.

Například lídr pirátské kandidátky Marcel Kolaja přidal ke své odpovědi komentář, že „od firem víme, že by přijetí eura ocenily, řada z nich beztak již dnes účtuje v eurech. Lidem by to zase usnadnilo cestování. Navíc jsme se k přijetí eura již zavázali, když jsme vstoupili do Evropské unie.“ V podobném duchu se vyjádřila trojka kandidátky Starostů Petra Korlaar která doplnila, že „zkušenosti okolních států nám jasně dokazují, že euro není žádná hrozba. Vzdát se vlastní měny není lehké, ale rozhodně to neznamená nějaké oslabení. Naopak - přijetím eura by posílila naše ekonomika na všech úrovních. Stát by platil nižší náklady na obsluhu státního dluhu, odstraněním kurzovního rizika bude soukromá sféra konkurenceschopnější a obyvatelům by to mohlo přinést například nižší spotřební ceny u zboží.“

V opačném duchu se vyjádřila lídryně kandidátky hnutí ANO Klára Dostálová. „V současné situaci, ve které se Česká republika nachází, přijetí eura nepodporuji ani já, ani hnutí ANO, protože by to České republice v ničem nepomohlo, spíše naopak, mohlo by to ohrozit naši suverenitu. Eurozóna je dnes v podstatě dluhovou unií a my bychom v případě přijetí eura ručili za její dluhy a úvěry. Je třeba otevřít odbornou ekonomickou diskuzi a vyhodnotit, zda je to pro ČR výhodné. Proto si myslím, že samotné přijetí eura má být rozhodnutí ekonomické, a nikoliv politické. Otázka přijetí eura bude zejména tématem příštích parlamentních voleb, bude k tomu nutná odborná ekonomická diskuze a pak se tu otevírá i otázka uspořádání možného referenda.“

Nejvíc proeurovou kandidátku mají Piráti, kde se 22 z 28 oslovených vyjádřilo pro a nikdo proti. Následují Starostové s 16 hlasy pro euro a žádným proti. Největším oříškem je koalice Spolu, kde byl poměr hlasů pro a proti euru 13:2, zároveň ale 12 dotázaných kandidátů neodpovědělo, což je shodné s hnutím ANO 2011. Lze usuzovat, že na dotaz neodpovídali spíše odpůrci přijetí eura v Česku.

Právě zmíněné hnutí ANO mezi svými kandidáty nemá žádného zastánce přijetí eura, stejně jako Stačilo a Motoristé. Totéž lze dovodit u SPD a Svobodných.

A málokoho překvapí, že v rámci jednoho uskupení se neobjevovaly hlasy pro i proti na jedné kandidátce, pouze u kandidátky Spolu.

Pokud vás zajímají kompletní výsledky i se jmény, můžete se na ně podívat na našem webu eurovcesku.eu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz