Hlavní obsah
Aktuální dění

Začíná debata o přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Eurové bankovky

O potřebě se konečně jasně a srozumitelně postavit ke společné měně už vyzval i prezident Pavel.

Článek

Posledních několik turbulentních roků rozvířilo debatu o přínosech a nákladech společné evropské měny. Poslední velkou vzpruhu pro tuto debatu udělal prezident Pavel svým apelem na vytvoření jasného a srozumitelného postoje k euru.

Česko se vstupem do EU zavázalo jednoho dne přijmout společnou evropskou měnu. Politická reprezentace ovšem posledních 20 let přešlapovala na místě a když zrovna euro neodmítala jako umělý konstrukt odsouzený k zániku, protože už v jeho samotné DNA je spousta vrozených vad a chyb, tak mluvili o nějaké době nebo termínu, kdy to pro Česko bude výhodné bez toho, aniž by řekli, kdy a za jakých podmínek toto období nastane.

Liberálnější část současné vládní koalice se snaží dělat maximum, a hlavně přesvědčit i tu konzervativnější část, aby změnila svůj názor a začali jsme činit kroky pro budoucí přijetí společné evropské měny. Proces přijetí sám o sobě trvá několik let a má několik kroků a požadavků, ale to zde dnes nebudeme rozebírat. Opozice rovnou mluví o útoku na českou suverenitu a likvidaci naší tradiční měny vzniklé roku 1953 po komunistické měnové reformě.

Ekonomika má jasno a dělá vždy to, co je pro ni nejvýhodnější. Spousta firem a celá odvětví tak přechází na euro.

Podpora společné evropské měny je mezi populací v posledních letech okolo 20-30 %. Před 10 a více lety byla podstatně vyšší, poté ovšem především tehdejší prezident Klaus začal používat ve veřejné debatě argumentační fauly nebo i klidně lži, a protože se tehdy nenašel žádný jiný významný politik, který by mu oponoval, podpora ze 60 % klesla na dnešních 20-30 %.

Euro je velká téma a příležitost pro nás všechny, a proto by bylo maximálně žádoucí vést o něm férovou, ale živou a silnou diskuzi, abychom se konečně jako stát a společnost rozhoupali. Je to v zájmu nás všech.

Zdroje:

https://mojeevropa.cz/data-a-analyzy/eurobarometr-vetsina-evropanu-podporuje-euro-cesi-jsou-vyjimkou/

https://www.lidovky.cz/byznys/proc-nemaji-cesi-euro-klaus-se-ho-boji-jako-cert-krize-pise-rakousky-denik.A100728_115144_statni-pokladna_nev

https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr/verejna-vystoupeni-a-rozhovory/novorocni-projev-prezidenta-republiky-17559

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz