Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hrdinný zachránce žen Jon Bon Jovi – všechno, co jste nevěděli o jeho životě a tvorbě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons (soubory zdarma)

Svět obletěla zpráva, že slavný americký zpěvák Jon Bon Jovi minulý týden zachránil život neznámé ženě, která se chystala spáchat sebevraždu skokem z mostu, na kterém on natáčel videoklip.

Článek

Jeho pohotová reakce možná překvapila ty, kteří ho pokládali za typickou sebestřednou rockovou hvězdu, co vymetá večírky a snaží se mít co nejvýstřednější požadavky kamkoliv přijde. Mě to zas tolik nepřekvapilo. Na jeho hudbě jsem vyrůstala, dospěla i (přiznejme si to) zestárla, a moc dobře vím, jak důležitou roli v jeho životě hraje charita a sociální cítění. Jeho mediální obraz hrdiny je nyní takový, že by Jon mohl okamžitě nastoupit do prezidentského souboje a Kamala ani Donald by si ani neškrtli. Bon Jovi totiž navíc žije spořádaný život v dlouholetém manželství (35 let) a se svou ženou má čtyři děti. To už vypadá téměř na svatořečení, anebo že by ne? No, možná pár stínů na jeho svatozáři by se přece jen našlo. Jon často zdůrazňuje, že se svou manželkou tvoří pár už od střední školy, ale pravda je taková, že ji po pár letech vyměnil za jinou brunetku, a to slavnou herečku Diane Lane (film Nevěrná), aby se pak znovu vrátil zpět ke své Dorothee. S „bývalkou“ se pak vypořádal slavným songem „You give love a bad name“, kde zpívá něco o uvězněné vášni a rudých nehtech. On sám se rovněž za svatého nepovažuje a přiznává, že především turné v 80. letech bývala hodně divoká. O písni „Bed of Roses“ například prohlásil, že pravdivě popisuje takový život na cestách a vyjádřil obavy z toho, jak lidé takovou pravdu přijmou. Jeho obavy byly samozřejmě liché, protože lidem jsou nějaká slova v písni či nějaká poselství naprosto ukradené. Jediné, na čem opravdu záleží, je melodie a chytlavost refrénu, a nejspíš proto se z tohoto songu stal megahit. Pokud by přece jen někoho zajímalo, co přibližně se tam zpívá, tak nabízím krátký úryvek (ano, překlad je můj):

Now as you close your eyes, know I’ll be thinking about you

While my mistress she calls me to stand in her spotlight again

Tonight I won’t be alone but you know that don’t mean I’m not lonely

I’ve got nothing to prove for it’s you that I’d die to defend

I want to lay you down on a bed of roses….

Teď, když zavíráš oči, nezapomeň, že na tebe budu myslet

Když mě má milenka volá, abych se znovu zajímal jen o ni

Víš, že i když dnes v noci nebudu sám, stejně budu osamělý

Nemám, jak dokázat, že jen pro tvou záchranu bych zemřel

Chci tě položit na postel z růží….

Uf, teď si říkám, jaké štěstí, že můj muž není vůbec žádný romantik, někdy není příliš o co stát… Podobná turné už jsou ale samozřejmě dávná minulost, vlastně je minulostí už jakékoliv turné. Jon Bon Jovi totiž po nedávné operaci hlasivek zatím naživo zpívat nemůže a nikdo neví, jestli si vůbec ještě někdy zazpívá. A tak mu teď alespoň (kromě dobrého pocitu ze záchrany života) dělají radost jeho děti, kterým letos pravidelně chodí na svatby (účastní se hned tří).

A nakonec pár zajímavostí z jeho života a tvorby:

1. Nazývat Bon Joviho (pravým jménem je Bongiovi) Američanem italského původu je hodně mimo. Je stejně tak Italem jako je Slovákem (čtvrtinovým).

2. Za svůj život složil nekonečně mnoho písní o nekonečně mnoha věcech. Hned tři písně složil o své jediné dceři (I got the girl, Wildflower a letošní Kiss the Bride), jednu o nejstarším synovi (Walk like a Man) a jednu píseň dokonce o porodu! (No Regrets). Ne, nebojte se, tu překládat nebudu.

3. Dostal pár facek od slavných hereček Demi Moore nebo Catherine Heigl (samozřejmě jen ve filmu, Destination Anywhere, Šťastný Nový rok)

4. Lásku k filmu podědil i prostřední syn Jake, jehož manželkou je také slavná herečka Millie Bobby Brown.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-jon-bon-jovi-presvedcil-v-nashvillu-zenu-aby-neskakala-z-mostu-259555

The complete guide to the music of Bon Jovi, Malcolm Dome, Mick Wall, Omnibus Press, 1996

Bon Jovi: The Story, Bryan Reesman, Elephant Book Company, 2016

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz